domácí housky
veganská pomazánka
- tofu (bílé) 1 balení
- kurkuma půl lžičky
- černá sůl 1 lžička
- plnotučná hořčice 1 lžička
- sójová majonéza 100 ml
- pepř dle chuti
Postup
- Domácí housky: Plech na pečení vyložíme pečicím papírem. Do misky vlijeme šálek vlažného mléka z odměřeného množství, do něj vsypeme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí, vše promícháme a necháme kvásek vzejít. Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, změklý tuk a rozšlehané vejce. Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Těsto vrátíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
- Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí, každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat. Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. (Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout. Nebo z delších válečků vytvarujeme preclíky). Upletené housky rozložíme na připravený plech a necháme chvilku kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v troubě předehřáté na 210-220 °C pečeme dozlatova.
- Veganská pomazánka: Všechno nakrájíme, smícháme a okořeníme.
Autor receptu: Aneta Pollak