vajíčková pomazánka
Gorgonzolová pomazánka s hruškou
- gorgonzola 100 g
- hruška 1
- čerstvý sýr 100 g
- vlašské ořechy (nasekané) hrst
- sůl
- pepř
Tvarohová pomazánka s bylinkami a uzeným lososem
- polotučný tvaroh 100 g
- čerstvý sýr 100 g
- citronová šťáva
- bylinky
- uzený losos
domácí bagetky
- pšeničná chlebová mouka 500 g
- sušené droždí 7 g
- voda 300 ml
- sůl 10 g
- cukr
Postup přípravy
Vajíčková pomazánka
- Utřeme žloutky s máslem, přidáme hořčici, majonézu a nasekanou pažitku. Poté přidáme jemně nasekanou šalotku a bílky, které nakrájíme na drobné kostičky.
- Poté vše smícháme dohromady a dochutíme solí a pepřem.
Gorgonzolová pomazánka s hruškou
- Smícháme gorgonzolu se sýrem, přidáme nastrouhanou hrušku, z níž nejprve vymačkáme šťávu, kterou pustí.
- Poté přidáme nasekané ořechy a vše promícháme. Dochutíme solí a necháme uležet.
Tvarohová pomazánka s bylinkami a uzeným lososem
- Vyšleháme tvaroh se sýrem a citronovou šťávou. Poté přidáme hrst bylinek a lehce zapracujeme.
- Zdobíme uzeným lososem, snítkou kopru a kouskem citronu.
Domácí bagetky
- Z vlažné vody, cukru a droždí vytvoříme základ, do kterého přidáme mouku a sůl. Vše důkladně zpracujeme a těsto řádně propracujeme na válu. Vytvoříme bochník hladkého těsta, které lehce potřeme olejem a necháme zhruba 45 minut kynout na teplém místě.
- Poté tělo vyjmeme z mísy a ještě ho propracujeme. Následně rozdělíme na 3 stejné díly a vytvoříme požadovaný tvar bagetek. Pečeme v rozehřáté troubě na 230 °C cca 25 minut.
Autor receptu: Michal Novák