Head
- olej 200 ml
Drobenka
- vejce 1
Náplň
- hrozinky 100 g
- rum
Head
- sůl 0.5 ML
Postup přípravy
- Odložíme si 50 g cukru, který smícháme s droždím a zalije 250 ml vlažného mléka, necháme vzejít kvásek. Žloutky vyšleháme do pěny a postupně přiléváme olej a šleháme, až vznikne hustá majonéza. Důležité je přilévat olej opravdu pomalu, aby se nám majonéza nesrazila. Postupně vmícháme prosátou mouku, osolíme a přilijeme kvásek. Vyhněteme těsto. Těsto je trochu lepkavé, necháme jednou v teple nakynout, těsto získá už hustou konzistenci, převálíme, a ještě jednou necháme nakynout. Pokud je kvalitní droždí a máme pro těsto teplé prostředí, proces kynutí trvá 1 až 1 a půl hodiny.
- Když těsto kyne, připravíme si náplň. Oprané rozinky namočíme do rumu, tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, vejcem, citronovou kůrou a přidáme vymačkané rozinky.
- Drobenka: Smícháme cukr, mouku a máslo, měla by se vytvořit hmota z drobných drobků. Podle situace, když by se netvořily drobky, drobenka by se mazala, přidáme stejné množství mouky a cukru, až se tvoří drobky. Pokud je hmota suchá (také netvoří drobky), přidáme máslo. Rozšleháme do misky vejce, do kterého zašleháme trochu mléka. Těsto vykynulo a minimálně zdvojnásobilo svůj objem. Kuchyňský vál nebo pracovní desku posypeme polohrubou moukou a pomoučenou kávovou lžičkou tvoříme kuličky (hromádky) ve velikosti vlašského ořechu. Připravíme si množství na plech, na který si položíme pečicí papír (menší práce s úklidem nádobí). Hromádky upraveného těsta stále kynou.
- Z každé hromádky uděláme malou placičku, na kterou dáváme zase malou lžičkou tvarohovou náplň. Koláčky jeden po druhém balíme tak, že těsto okolo náplně stlačíme, trošku pootočíme v prstech (vznikne nám tvar asi jako malý fík), kulatou stranu namočíme v rozšlehaném vejci a v drobence. Koláček otočíme sepnutým těstem dolů, ozdobenou stranou nahoru. Na běžný plech se vejde cca 35 ks. Dáváme je asi 2,5 cm od sebe, nakynou. Necháme plech s koláčky v teple nakynout, předehřejeme troubu na 170 °C, záleží, jakou troubu máme, pečeme do růžova asi 10–15 minut. Koláčky necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.