Steaky
- vepřová krkovice 1.5 kg
Pepřová omáčka
- smetana ke šlehání 350-500 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso si nakrájíme na cca 250–300g steaky, osolíme, opepříme, přidáme koření, trochu zakápneme olejem a necháme chvíli marinovat. Poté na rozpálené pánvi opečeme z obou stran, aby se nám udělala hnědá krusta. Mezitím si zapneme troubu na 200 až 220 °C, po opečení maso vložíme na plech a dáme do trouby dopéct. Trvá to necelých 12 minut. Záleží na tloušťce masa. Do pánve, kde jsme maso opékali, vlijeme trochu vody, aby se nám do omáčky dostala chuť výpeku, přidáme oříšek másla, pepř, zamícháme a vlijeme smetanu, necháme provařit, osolíme, dochutíme.
- Brambory si nejdříve omyjeme a nakrájíme na tenké plátky i se slupkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do velkého hrnce si nalijeme litr až dva litry (dle velikosti hrnce a množství brambor) oleje, počkáme, až bude řádně rozpálený, a vložíme brambory i s cibulí. Občas promícháme a necháme smažit do zlatova. Potom vyndáme, necháme na papírové utěrce okapat od přebytečného oleje a osolíme a opepříme.