Pečené plátky brambor
Postup přípravy
- Pita chléb: Teplou vodu smícháme s droždím, cukrem a solí. Přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme úhledný bochánek, který přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 6–7 dílů a z každého uděláme malý bochánek. Ty rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tenké placky, které necháme ještě chvíli kynout. Pita chléb pečeme v hodně rozpálené pánvi bez tuku. Obracíme asi po deseti vteřinách, až se chléb nafoukne.
- Tzatziki: Česnek podélně rozřízneme a vyndáme tuhý klíček, který vyhodíme. Česnek najemno nakrájíme. Z okurky odkrojíme oba konce a podélně ji rozřízneme. Lžící vyškrábneme semínka a okurku nahrubo nastrouháme. Dáme ji do cedníku, ten položíme na misku a okurku osolíme. Zamícháme a necháme 10 minut odstát, okurka pustí vodu. Okapanou okurku vymačkáme, smícháme v misce s jogurtem, česnekem, koprem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Před podáváním promícháme.
- Souvlaki: Maso očistíme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. V míse smícháme vepřové maso, prolisovaný česnek, olej, oregano, tymián a citronovou šťávu. Osolíme, zakryjeme a necháme odležet přes noc v chladu. Marinované kostky napíchneme na špízy a grilujeme na středním žáru asi 8 až 10 minut do úplného propečení. V průběhu grilování špízy několikrát otočíme, aby se propekly rovnoměrně.
- Pečené plátky brambor: Oloupané, omyté a osušené brambory nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Potřeme olejem z obou stran a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Jemně posypeme mletou paprikou. Pečeme na 180 °C cca 30 minut, na závěr zvýšíme teplotu na 220 °C stupňů. Zhruba v polovině pečení brambory obrátíme. Solíme až po upečení.