Postup přípravy
- Bílky ušleháme dohladka, postupně přisypáváme cukr, škrob, ocet a sůl, šleháme minimálně 10 minut, než získáme hutný bílkový sníh krémové konzistence.
- Na plech dáme pečicí papír, doprostřed vrstvíme pomocí špachtle bílkovou hmotu do tvaru dortu. Dáme do trouby předehřáté na 120°C a pečeme asi hodinu a čtvrt. Neotvíráme dvířka trouby a ještě po uplynutí doby pečení je necháme cca 20 minut zavřené. Postupně otevíráme až do vychladnutí, což trvá téměř hodinu a půl. Jinak by nám dezert spadl.
- Také lze z bílkové hmoty utvořit pět kopečků pro jednotlivé porce, pak stačí jen asi 50 minut pečení.
- Vychladlý dort (dortíky) pomažeme šlehačkou, poklademe ovocem (kiwi, jahody, ananas atp.) a nahoru opět vydatně navrstvíme šlehačku.