Na plněná kuřecí prsa
Na rizoto
- česnek 2 stroužky
Na plněná kuřecí prsa
- bazalka 10 lístků
Na rizoto
- zeleninový vývar 1.5 l
- rýže 350 g
Na plněná kuřecí prsa
Na rizoto
- máslo 30 g
Na plněná kuřecí prsa
- zeleninový vývar 100 ml
Na rizoto
- parmezán 50 g
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a vsypeme cibuli, kterou lehce opečeme, pak přidáme česnek a po chvíli i očištěné a pokrájené žampiony. Směs krátce orestujeme. Po pár minutách přidáme rýži, vše ještě lehce opečeme, promícháme a zalijeme vínem. Chvíli povaříme. Rizoto mícháme a postupně doléváme vývar, vždy přilijeme jen část a počkáme, až se vyvaří. Takto na mírném ohni dusíme asi 20 minut. Jakmile je rýže hotová, podle chuti osolíme a opepříme, přidáme máslo a půlku strouhaného parmazánu, vše promícháme, aby se máslo v teplém rizotu rozpustilo a vytvořilo krémovou konzistenci.
- Kuřecí prsa si nařízneme do poloviny, abychom vytvořili kapsy. Následně je okořeníme sladkou paprikou, čerstvou posekanou bazalkou, sušenými bylinkami, solí, pepřem a olivovým olejem je celé potřepeme i zevnitř. Naplníme pokrájenými sušenými rajčaty, lístkem bazalky a plátky mozzarelly, upevníme párátky. Pak zprudka z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Pak je vložíme do zapékací mísy, vymazané máslem, a zalijeme trochou vývaru. Na každý kus masa dáme kousek másla. Pečeme asi dvacet minut v troubě rozpálené na 200°C. Žampionové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem a podáváme s plněným kuřecím prsem.