Náplň
- želatina 4 g
Postup přípravy
- Do velké misky dáme prosátou mouku. Pak přidáme cukr, špetku soli, nakrájené máslo, vanilková semínka a vejce. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na půl hodiny do chladničky.
- Zapneme si troubu na 175°C. Dortovou formu vysypeme a vymažeme. Vyndáme těsto, které prohněteme, vyválíme a vyložíme jím celý povrch dortové formy až k okrajům. Můžeme zatížit fazolemi a pečeme 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- Na krém budeme potřebovat teploměr. V pánvi zahřejeme citronovou šťávu. Přidáme vejce s cukrem a ohříváme až na 83°C. Sundáme z ohně a necháme vychladnout na 60°C. Přidáme nakrájené máslo a lisované želé a dobře promícháme, až se máslo zcela roztaví. Necháme vychladnout a poté vylijeme citronovou směs do upečeného korpusu a necháme zcela vychladnout a ztuhnout v ledničce – aspoň čtyři hodiny.