Zelí z červené řepy
- červená řepa 5-6
Bramborové knedlíky
- mouka 150 g
Zelí z červené řepy
- tuk 100 g
- mouka 2 PL
- bobkový list 3
- nové koření 5
- kmín 1 PL
- ocet 2 PL
- sůl 1 PL
Postup přípravy
- Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou řepu dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme dané koření a necháme přibližně 30 minut povařit (zelí průběžně kontrolujeme a mícháme). Mezitím si nakrájíme cibuli najemno, zpěníme na másle a přidáme mouku, aby nám vznikla jíška. Až je zelí měkké, vmícháme jíšku a necháme dalších 5–10 minut povařit. Nakonec přidáme ocet a dochutíme dle potřeby.
- Brambory oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Necháme chvíli vychladnout na studeném místě. Poté vezmeme studené brambory a nastrouháme je na hrubším struhadle. Přidáme polohrubou mouku, dětskou krupičku, vejce a sůl. Aby se těsto nelepilo, přidáme trochu mouky. Vytvarujeme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie, a vložíme je do vroucí osolené vody. Až šišky vyplavou na povrch, tak cca po osmi minutách budou hotové. Vše samozřejmě průběžně kontrolujeme.
- Kachní prsa si umyjeme a osušíme, poté velmi ostrým nožem nařežeme celou kůži na velmi malé kostičky. Při řezání dáváme pozor, aby nedošlo k řezání do masa. Takto připravená kachní prsa si vydatně osolíme a opepříme. Prsa vložíme kůží na silně rozpálenou steakovou pánev a opékáme cca 5–7 minut. Následně po opečení ze strany kůže dokřupava je otočíme a opékáme přibližně stejnou dobu ve vypečeném kachním sádle. Takto opečená kachní prsa zabalíme do alobalu a vložíme do předem rozehřáté trouby na 100 °C přibližně na 20 minut. Nakonec vyndáme z trouby, vyjmeme z alobalu a nakrájíme na tenké plátky.