Suroviny
- mleté maso (nejlépe bůček) 600 g
- vejce 2 kusy
- mrkev 3 kusy
- kedlubna 3 kusy
- cibule 3 kusy
- sójová omáčka 20 ml
- Jidášovo ucho 10 g
- rýžové nudle miến 2 balení
- rýžový papír bánh đa nem 10 kusů
- olej (na smažení)
- pivo 300 ml
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Houby přibližně na půl hodiny namočíme, mezitím nadrobno nakrájíme cibulku, nastrouháme zeleninu, spaříme rýžové nudle a trochu je pokrájíme. Vše dáme do misky, přidáme posekané houby, mleté maso, trochu sójové omáčky, sůl, pepř dle chuti, 1 vejce a jeden žloutek.
- Bílek z druhého vejce smícháme s troškou piva a použijeme na namáčení rýžového papíru.
- Takto vzniklou směs zabalíme do namočeného rýžového papíru, snažíme se vytvořit jakési „psaníčko“ a dáváme pozor, aby se rýžové pláty neprotrhly. Necháme oschnout přibližně 20-30 minut.
- Zamykání – oschlé závitky vložíme do středně rozehřátého oleje – friťák/pánev spojem dolů – smažíme maximálně 60 sekund. Poté závitky vytáhneme a necháme znovu oschnout 2–3 hodiny. Takto připravené závitky nyní vložíme do velmi rozpáleného oleje – smažíme ze všech stran, dokud nemají závitky zlatou barvu.
- Rolky se podávají teplé i studené, jako příloha se hodí zeleninové saláty nebo zelenina.
Autor receptu: Libor Cinegr