Crème chantilly
- smetana 2-3 kelímky
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme těsto. Do mísy přesejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a rozklepneme vajíčko. Vychlazené máslo nakrájíme na kousky a položíme na mouku. Všechny přísady pokrájíme dlouhým nožem a uhněteme v hladké těsto do tvaru koule, kterou zabalíme do folie a dáme na dvě hodiny do chladničky. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Vychlazené těsto vyválíme na plát, který vložíme do vymazané formy, vmáčkneme do okrajů a několikrát propíchneme vidličkou.
- Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme jeden vedle druhého do tvaru spirály na těsto ve formě. Koláč posypeme moučkovým cukrem a pečeme necelých dvacet minut v troubě předehřáté na 250°C.