Suroviny
Postup přípravy
- Máslové sušenky si rozemeleme najemno, a zároveň si rozpustíme máslo (120 g) s lískooříškovým krémem 40 g. Rozpuštěné máslo s krémem smícháme se sušenkami a vložíme do dortové formy o průměru 24 cm. Uhladíme korpus sklenicí do roviny a dáme do lednice zatuhnout na cca 1 hodinu. Mascarpone (400 g) a zbylý lískooříškový krém (360 g) si společně vyšleháme do jemného krému, popřípadě si dosladíme moučkovým cukrem. Krém rozetřeme do roviny na ztuhlý korpus.
- Arašídy si nasekáme nahrubo a opražíme je na suché pánvi, aby se nám krásně zbarvily a zavoněly. Na závěr přidáme kávovou lžičku másla a orestované arašídy v něm oglazujeme. Na slaný karamel si necháme zkaramelizovat 200 g cukru, poté přidáme na malé kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a zašleháváme do karamelu cca 3 minuty. Až se nám spojí karamel s máslem, vmícháme smetanu, sůl a vanilkový extrakt. Arašídy posypeme celý dort a při servírování každou porci zlehka polijeme slaným karamelem.