Na tagliatelle z chřestu
- máslo 20 g
Na tagliatelle z chřestu
- chilli paprička
Na uvaření chřestu
- citronová šťáva 1 ČL
Postup přípravy
- Bílému chřestu seřízneme hlavičku, dřevnaté konce. Pomocí škrabky loupeme ze stonku tenké placaté nudličky. Poslední nudli rozřízneme napůl, včetně hlavičky. Takto postupujeme u všech chřestových stonků a pokládáme je do misky s vodou, oddělíme na jedné straně samotné nudličky, na druhé ty s hlavičkou. Zakápneme je citronem. Do rendlíku dáme vařit vodu a přisypeme trochu cukru (zvýrazní chuť chřestu), o něco víc soli a opět zakápneme citronovou šťávou. Až začne voda vřít, vložíme sem chřestové nudličky s hlavičkami. Po dvou minutách přidáme ostatní nudličky a po další minutě odstavíme. Pomocí kuchyňských kleští stonky vyndáme a přendáme do misky s ledovou vodou. V této fázi bychom si mohli upravený chřest schovat do lednice a pokračovat druhý den.
- Dále nakrájíme česnek na tenké plátky, petrželku a chilli papričky najemno, rozehřejeme máslo v rendlíku a opražíme na něm nakrájené (plátkové) mandle, případně piniové oříšky. Až se rozvoní a začnou po okrajích zlátnout, přidáme česnek, stonky petrželky a chilli papričky. Vzápětí za nimi půjdou chřestové stonky, Přilijeme trochu citronové šťávy, opepříme, doladíme dalším kouskem másla, trochou soli a posypeme petrželovými lístečky. Poté, co vložíte chřest, stačí už jenom minutka a je hotovo.
- Vše můžete podávat s pečenými žloutky, které vyklepneme na olejem vymazanou pánev, kterou můžeme dát do trouby, lehce postrouháme parmazánem a opepříme. Stačí je péct 4–5 minut na 170 °C.