Suroviny
- chřest 2 balíčky
- strouhanka 2 PL
- parmezán 2-3 PL
- olej 2 PL
- máslo 100 g
- citronová šťáva
- sůl
Postup přípravy
- Čerstvý chřest opereme ve vodě. Spodní dřevnaté části odřízneme nebo, kdo je znalejší, odlomí v místě, kde začíná dřevnatá část. Odlámané konce seřízneme nožem, aby pěkně vypadaly. Chřest dáme do vyšší nádoby s vodou a umístíme ho jako květiny ve váze, aby nám nevysychal. Rozpustíme si máslo. Vymačkáme šťávu z 1/2 citronu. Do šťávy zašleháme sůl a přiléváme rozpuštěné máslo a metličkou vyšleháme do emulze, podobně jako při přípravě majonézy, akorát směs bude řidší.
- Na středně rozehřáté pánvi nasucho opražíme domácí strouhanku. Pozor, jen zlehka! Strouhanka nesmí zhnědnout. Odstavíme, necháme zchladnout a pak do ní zamícháme parmazán. Mezitím si rozehřejeme troubu na 230 °C. Na plech pokrytý pečicím papírem vyskládáme chřest, pokapeme olivovým olejem, zlehka osolíme a vložíme do horké trouby na 10 minut. Ještě horký chřest rozdělíme na talíře, posypeme strouhankou s parmazánem a štědře polijeme máslem s citronovou šťávou. Ihned podáváme.