Suroviny
- kuřecí prsa 400-500 g
- smetana na vaření
- mango 2
- červená paprika 1 ML
- cibule 1
- rýže basmati
- česnek 2-3 stroužky
- máslo 50 g
- kari koření 1 ML
- med 2 PL
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme marinádu na kuřecí maso. Do mističky dáme 2 polévkové lžíce medu, přidáme zhruba 50 g másla a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě, aby nám vznikla tekutá konzistence. Mezitím si pokrájíme kuřecí prsa na větší kostičky a vsypeme do nějaké krabičky nebo misky. K medu a máslu přimícháme lžičku kari, lžičku červené papriky, sůl a pepř a marinádu vylijeme na maso. Pořádně to promícháme, aby se nám v marinádě obalily všechny kousky masa a dáme odstát do lednice.
- Cibulku si nakrájíme najemno a v hluboké pánvi rozpálíme trochu másla a přisypeme cibulku. Necháme orestovat do zlatova a poté přidáme 2–3 vymačkané stroužky česneku. Mango oloupeme a nakrájíme na menší kostky a přisypeme do pánve. Pánev přiklopíme poklicí a necháme mango restovat, dokud úplně nezměkne. Jak bude mango měkké, přilijeme smetanu. Přisypeme červenou papriku, sůl, pepř a trochu kari a necháme vše opět pod pokličkou prohřát.
- Celou směs si poté z pánve slijeme do nádoby, ve které ji tyčovým mixérem rozmixujeme najemno, aby nám vznikla hustší krémová omáčka. Do pánve přidáme připravené maso s marinádou, promícháme a necháme pod pokličkou maso pořádně propéct. Maso nám tak i krásně pustí šťávu a nebude suché, naopak krásně měkké a šťavnaté.
- Mezitím si připravíme basmati rýži. Rýži můžeme vařit klasicky v osolené vodě, podle návodu na obalu, nebo v rýžovaru. To už záleží na každém, co má doma a jak si připravuje rád rýži. Jak bude maso hotové, přilijeme k němu udělanou omáčku, promícháme a necháme ještě nějakou chvíli maso v omáčce povařit.
- Na uvařenou rýži naservírujeme omáčku s masem a můžeme dozdobit sezamovými semínky, nasekanými kešu ořechy nebo plátkem manga a máme hotovo.
Autor receptu: Barbora Uhlířová