Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 ˚C. Máslo i čokoládu nakrájíme na menší kousky. Ve vodní lázni nebo jen tak na plotýnce rozpustíme máslo a do teplého nalámeme všechnu čokoládu. Dobře rozmícháme na hladký krém. Vajíčka vyšleháme s cukrem s pomocí elektrického šlehače do světlé husté pěny. Potom pozvolna začneme přilévat rozpuštěnou čokoládu. Stále mícháme, aby se vajíčka s čokoládou spojila. Nakonec na toto těsto prosejeme polovinu mouky, zapracujeme metličkou, a totéž učiníme i se zbývající moukou.
- Malý pekáček (nanejvýš o rozměrech 25 x 30 cm) vyložíme papírem na pečení a nalijeme do něj připravené těsto. Vložíme do trouby a pečeme 20–25 minut při 175 ˚C. Brownies i s pekáčkem necháme 5 minut zchladnout na mřížce, potom zvedneme z pekáčku za přečnívající papír a odložíme je k dalšímu chladnutí, tentokrát už bez formy. Toto je třeba dodržet cca 4 hodiny, jinak se borwnies rozpadnou. Teprve potom je možno je krájet na kousky k servírování.
- Na ovocnou omáčku rozvaříme mražené ovoce (lesní směs) s troškou cukru. Ovoce propasírujeme, případně zahustíme škrobem. Vychladlý dezert při servírování přelijeme omáčkou a ozdobíme lístkem máty.