Postup přípravy
- Nejprve si nakrájíme brokolici tak, abychom z ní měli pouze růžičky. Do hrnce nalijeme cca litr vody a necháme vodu přivést k varu. Vodu osolíme a následně do ní přidáme brokolici a necháme chvilku povařit.
- Brokolici vaříme opravdu jen pár minutek, abychom ji nepřevařili, a zachovali tak většinu vitamínů. Brokolici přecedíme tak, aby nám v hrnci zůstala trocha vody (množství vody určuje, jak moc bude polévka hustá nebo naopak řídká, takže pokud necháme půl litru vody, polévka bude řidší).
- K brokolici přilijeme smetanu a vymačkáme podle chuti česnek. Celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem, tak aby nám vznikla krémová konzistence bez hrudek. Následně necháme ještě chvíli povařit, aby se nám krém ohřál a dochutíme ho solí a pepřem podle chuti.
- Krém vlijeme do talíře a přidáme do něj lžičku zakysané smetany. Krém můžeme dozdobit krutonky, nebo čímkoli, co nám přijde k chuti a podávat.
Autor receptu: Barbora Uhlířová