Postup přípravy
- Bageta: Do mísy s moukou uděláme důlek, do kterého vlijeme část vody, vsypeme špetku cukru a rozdrobíme droždí. Když nám asi po deseti minutách vzejde kvásek, dolijeme zbytek vody, vsypeme sůl a nejlépe ručně uhněteme hladké těsto, které necháme na teplém místě hodinu až dvě kynout. Pak těsto rozdělíme na čtyři díly a vytvarujeme bagetky, do kterých uděláme několik zářezů nožem. Pod utěrkou necháme ještě 30 minut kynout, poté vložíme do trouby rozehřáté až na 220 °C a pečeme 20 minut.
- Paštika: Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět najemno pokrájenou šalotku. Přihodíme lístečky tymiánu a nasekanou petrželku. Přilijeme vývar, který necháme odvařit, pak přilijeme víno, opět vaříme, nakonec vlijeme smetanu a necháme probublat. Vlijeme do nádoby, ve které budeme společně s játry poté mixovat.
- Na pánev s troškou olivového oleje dáme očištěné kousky jater. Necháme zatáhnout, nemícháme, po pár minutách opékáme z druhé strany.
- Přidáme do nádoby ke směsi. Rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme a dáme ztuhnout do chladničky. Podáváme s marmeládou dle chuti, bagetkou a máslem.