Koriandrový olej
- koriandr 100 g
Zálivka
- cukr 100 g
Salát
- vietnamský koriandr
Salát
- arašídy pražené
Bok
- olej 30 g
Postup přípravy
- Vepřový bok nasolíme, přidáme všechno koření a necháme marinovat minimálně přes noc v lednici. Pak dáme na 12 hodin na 85 °C do sous vide, poté zatížíme a lisujeme v lednici 1–2 dny. Nakrájíme na hranoly a opékáme na malém ohni kůží dolů s trochou oleje asi 15 minut. Poslední půl minuty zvýšíme na větší plamen. Kůrka musí být křupavá, ale ne spálená. Když nemáme možnost sous vide, můžeme dát bok péct na 250 °C na 10 minut, poté pečeme cca 2 hodiny (podle trouby) na 130 °C. Bok pečeme zakrytý a občas jej podléváme vývarem.
- Omáčka: Zahřejeme si cukr v kastrůlku, a jakmile začne hnědnout, přidáme opatrně trochu vody, vytvoříme řídký karamel. Vložíme badyán, chilli, zázvor a chvíli sváříme. Potom smícháme s demi glace v poměru asi 5 demi : 1 karamel – podle chuti.
- Zálivka: Vše kromě freshe a limety povaříme a zchladíme. Přidáme limetu a fresh.
- Salát: Meloun nakrájíme na kostky, nasekáme bylinky a arašídy podrtíme.
- Koriandrový olej: V mixéru rozmixujeme koriandr a olej ohřátý na 70 °C a poté rychle zchladíme a přecedíme.
- Servírujeme opečený bok, poté omáčku, vedle namíchaný salát z melounu, bylinek a arašídů, smíchaný se zálivkou. Kápneme kolem koriandrový olej.