Suroviny
- dýně Hokkaidó 1 malá
- cibule 1
- česnek 1 stroužek
- máslo 60 g
- rýže arborio 300 g
- vermut 200 ml
- horký vývar 1 l
- strouhaný parmazán 100 g
- šafrán
- sůl
- pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm jemně nakrájenou cibuli s nakrájeným stroužkem česneku. To zabere cca 5 minut. Poté přihodíme rýži Arborio, kterou neproplachujeme. Minutku ji restujeme a poté podlijeme vermutem, který necháme provařit a část odpařit. Postupně přidáváme naběračky vývaru.
- Přiléváme cca 25 minut, dokud není rýže al dente. Pokud už nemáme vývar, je možné na závěr podlít i čistou vodou. Dýni nakrájíme na malé kousky a část uvaříme v osolené vodě do měkka. Následně rozmixujeme na pyré.
- Druhou část dýně osmahneme na másle či oleji do měkka. Na závěr dochutíme rizoto šafránem, přidáme dýňové pyré, osolíme, opepříme a vmícháme parmazán. Dozdobíme opečenou dýní.
Autor receptu: Martin Bláha