Suroviny
- kuřecí vývar 1 a 1/2 l
- zelený chřest 500 g
- cibule 1
- máslo 4 PL
- smetana 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- prosciutto 4 plátky
Postup
- Chřest omyjeme a odkrojíme jeho dřevnatou část. V hrnci na 3 lžících másla zpěníme cibulku, zesklovatíme. Přilijeme kuřecí vývar a pomalu přivedeme k varu. Přidáme nakrájený chřest a vaříme, dokud chřest nezměkne.
- Poté polévku rozmixujeme za pomocí ponorného mixéru, osolíme a opepříme. Vlijeme připravenou smetanu, a ještě chvíli prohřejeme. Do hotové polévky vložíme zbylou lžíci studeného másla. Poté polévku již nevaříme.
- Na pánvi opečeme plátky prosciutta pěkně do křupava. Hotovou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme plátky prosciutta a čerstvě namletým pepřem.
Autor receptu: Vendula Hubáček