Ingredience na marinádu
- kuřecí prsa 500 g
 - bílý jogurt 200 g
 - koření garam másala 1 ML
 - kurkuma 1/2 ML
 - sůl
 
Ingredience na cibulovo-ořechovou pastu
- přepuštěné máslo 1-2 PL
 - cibule 4
 - zázvor 25 g
 - česnek 3 stroužky
 - kešu 55 g
 - strouhaný kokos 15 g
 - kokosové mléko 100 ml
 
Ingredience na omáčku
- přepuštěné máslo 1 PL
 - celá skořice 2
 - kardamom 1 ML
 - kurkuma 1/2 ML
 - koření garam másala 1 ML
 - mletá skořice 1 ML
 - kokosové mléko 300 ml
 - med 1/2-1 PL
 - sůl
 
Postup
- Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
 - Ve větší misce smíchejte jogurt, garam masalu a kurkumu.
 - Kuřecí kousky přidejte do marinády, promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice, pokud máte čas tak přes noc.
 - Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, zázvor i česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozpalte 2 lžíce přepuštěného másla. Při nižší až střední teplotě opékejte za občasného promíchání cibuli, dokud nebude krásně zkaramelizovaná, trvá to asi 10-15 minut. Teplotu pak lehce zvyšte, cibuli odsuňte na stranu pánve/hrnce a opražte ořechy a strouhaný kokos. Poté přidejte i zázvor a česnek a restujte už společně s oříšky a cibulí, dokud se nerozvoní.
 - Tuto směs pak dejte stranou z pánve, přidejte 100 ml kokosového mléka a rozmixujte do hladké pasty. V pánvi/hrnci, kde se připravovala cibule, rozehřejte 1 lžící přepuštěného másla a orestujte na ní koření – celou i mletou skořici, mletý kardamom, kurkumu a garam masalu, opět jen dokud se nerozvoní. Poté orestujte maso, které nechte lehce okapat z jogurtové marinády a restujte asi 3-5 minut. Dále přidejte zbytek jogurtové marinády, cibulovo-ořechovou pastu, promíchejte a nakonec zalijte kokosovým mlékem.
 - Přidejte špetku soli a nechte probublávat 20-25 minut, dokud nebude maso zcela hotové. Než bude omáčka s masem hotová, na sucho na pánvi si orestujte kešu, mandle nebo obojí a kokos. Kuřecí kormu nakonec dochuťte dle potřeby medem, solí, můžete přidat i špetku skořice nebo nasekané oříšky či kokos přímo do omáčky.
 - Podávejte ozdobené nasekanými oříšky spolu s rýží, naanem nebo jinou chlebovou plackou.
 
Autor receptu: Tomáš Chlup