Suroviny
- přepuštěné máslo 20 g
- větší pórek 1 ks (400 g)
- Voda 1 200 ml
- menší brambory 4 ks (200 g)
- kmín 1/2 lžičky
- himálajská sůl 1 lžička
Na ozdobu
- přepuštěné máslo 10 g
- Hlíva ústřičná 200 g
- konopná semínka 4 lžičky
- řeřicha setá 1 hrst
- konopný olej 4 lžičky
Článek
Zařaďte do svého jídelníčku zdravou hlívu ústřičnou!
Hlívu ústřičnou můžete zkombinovat s masem, rybou, ale samozřejmě je skvělou ingrediencí do houbových salátů – s hříbky či houbou šitake funguje famózně.
Postup přípravy
- Omytý pórek nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na menší kostky. Hlívu nakrájejte na menší kousky.
- Rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm pór. Trochu ho připečte, aby měl krém výraznější chuť.
- Uvařte vodu ve varné konvici, zalijte jí opečený pór a přidejte brambory, kmín a sůl. Vařte asi 10–15 minut, podle velikosti zeleniny.
- Hlívu opepřete a opečte na troše přepuštěného másla. Osolte, až bude dokřupava a mírně vychladlá.
- Rozmixujte dohladka. Pokud nemáte Vitamix, použijte jakýkoli mixér, který máte po ruce.
- Krém dozdobte křupavou hlívou, čerstvou řeřichou, konopnými semínky a zakápněte konopným olejem.