Nočky
- máslo 100 g
- jemná krupice 1 dávka
- mléko 1 dávka
- moučkový cukr 1 dávka
- citronová kůra 1 dávka
- strouhaný perník 1 dávka
Švestková omáčka
- sušené švestky 1 dávka
- červené víno (nebo švestkový likér) 1 dávka
- švestková povidla 1 dávka
- skořicový cukr 1 dávka
Postup přípravy
Nejprve si připravte omáčku. Na pánvičce smíchejte povidla a červené víno nebo ještě lépe švestkový likér. Přidejte sušené švestky a trochu skořicového cukru a nechte chvíli provařit, aby se vypařil alkohol. Odstavte a nechte stranou.
Na nočky si rozpusťte čtvrtku až půlku kostky másla, přidejte dětskou krupici, orestujte a přidejte mléko, aby směs měla hustší konzistenci. Na chuť můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru a trochu cukru. Pomocí dvou lžic vytvarujte ze směsi úhledné nočky.
Servírujte nočky s omáčkou, přidejte i sušené švestky. Dezert jemně poprašte moučkovým cukrem a nastrouhejte na něj trochu perníku.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na novém facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.