Suroviny
- oválná rajčata 8 ks
- baby kulaté cukety 12 ks
- červená cibule 1 ks
- zelená paprika 1/2 ks
- řajčatový protlak 10 ml
- Česnek 4 stroužky
- zeleninový vývar (domácí) 500 ml
- carnaroli nebo arborio rýže 250 g
- Máta 30 g
- hladkolistá petržel 60 g
- Olivový olej 125 ml
- Strouhanka 100 g
- parmazán 125 g
- Voda 100 ml
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Opatrně odřízněte špičku rajčat, vydlabejte všechna jadérka a dužinu odkládejte do misky. Totéž udělejte u cuket a lžičkou vydlabejte dužinu. Obě dužiny smíchejte v mixéru.
- V hrnci opečte nasekanou cibuli a papriku dosklovata, potom přidejte rajčatový protlak a povařte. Vmíchejte najemno nasekaný česnek, smíchané zeleninové dužiny, vývar, rýži, mátu a petrželku. Vařte, dokud rýže nevsákne všechnu tekutinu (asi 20 minut). Rýži nepřevařte – bude se ještě péct v troubě.
- Rýžovou směsí naplňte dutiny zeleniny. Nepřeplňujte ji, rýže bude ještě nabývat na objemu. Uložte do zapékací mísy nebo pekáče, bohatě přelijte olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem a naplněnou zeleninu přiklopte jejími odříznutými vršky. Posypte strouhankou a parmazánem a do mísy přilijte vývar. Přikryjte pokličkou a pečte asi 30 minut. Potom pokličku odstraňte a pečte nebo grilujte dalších 10 minut, aby se zelenina opekla dozlatova. Před podáváním nechte trochu vychladnout.