Postup přípravy
Žebra si naložíme tři dny předem postup: dáme do hrnce s vodou, přidáme mrkev, petržel, bobkový list, nové koření, sůl, pepř a vaříme cca 1,5 hodiny, poté vyjmeme, necháme vychladnout a vyjmeme kosti. Následně vložíme do větší nádoby, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, olivový olej, rostlinný olej, černépivo, slaninu a necháme v lednici 3 dny uležet. Část vývaru si schováme do lednice a při pečení jím podléváme.Žebra vložíme do větší pečicí nádoby a dáme do trouby na 140 stupňů, pečeme cca 3 hodiny. Průběžně podléváme.
Šťouchané brambory: uvaříme uvařené brambory doměkka, přidáme 250 ml smetany, 50 ml mléka, osmaženou cibulku na slanině, rozmělníme.
Hlavní chod
Pečená marinovaná žebra se šťouchaným bramborem a jarní cibulkou
Ingredience – žebra:
2 kg vepřových žeber5 cibulí2 mrkve2 petržele15–20 stroužků česneku200 g slaniny10 g soli20 kuliček celého pepře5 kuliček nového koření4–5 bobkových listů0,5 l pivaolivový olejrostlinný olejpaprika sladká 1 lžička20 g hořčice50 g rajského protlaku
Ingredience –příloha:
1 kg brambor300 g slaniny2 cibule250 ml 30% smetany50 ml polotučného mléka5 g solipažitkajarní cibulka