Head
- kachní z domácího chovu 2 ks
Cuketové zelí
Cuketové zelí
- cibule 1 ks
Postup přípravy
Kachny opláchneme, řádně osolíme zevnitř i zvenku (když je čas, tak je necháme odležet přes noc v lednici, maso je pak křehčí). Osolené kachny dáme na plech, přidáme vepřové sádlo, podlijeme trochou vody, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů přes dvě hodiny. Ke konci pečení odklopíme, aby se na povrchu udělala kůrčička a kachny byly na povrchu křupavé.
Cuketové zelí: Cukety nastrouháme nahrubo, dáme vařit do menšího množství vody, dochutíme solí, kmínem, octem a cukrem, vaříme (dusíme) asi 20 minut. Vedle na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a přidáme do cuketového zelí.
Domácí knedlík: Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a uděláme kvásek. Do mouky uděláme důlek, do kterého vklepneme vajíčko, přidáme sůl, kvásek a zpracujeme v těsto, necháme kynout na teplém místě 30 minut. Poté zpracujeme šišky a opět necháme kynout dalších 20 minut. Vykynuté šišky vaříme v páře přibližně 20 minut, po uvaření propícháme špejlí a potřeme olejem, aby neoschly.