Suroviny
- jablka (žlutá) 4 ks
- máslo 1 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
- calvados 50 ml
Na citronový sorbet
- voda 500 ml
- cukr krystal 200 g
- citronová šťáva 200 ml
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- moučkový cukr 1 lžíce
Na švestkovou omáčku
- švestková povidla 150 g
- rum 50 ml
- cukr krystal 2 lžíce
- pomerančová šťáva 200 ml
- mletá skořice 1 špetka
Postup přípravy
- Jablka omyjeme a nakrájíme na kolečka silná 5 mm. Do pánve dáme máslo, rozehřejeme ho, přidáme jablka a opékáme dozlatohněda. Potom je jemně pocukrujeme a pokapeme calvadosem.
- Citronový sorbet: V kastrolu vaříme asi 10 minut sirup z vody a krystalového cukru. Necháme ho vychladnout, přidáme citronovou šťávu a kůru i moučkový cukr a dobře rozmícháme. Přelijeme do nerezové nádoby a uložíme do mrazáku. Každé tři hodiny promícháme a uděláme to nejméně třikrát, jen tak bude možné sorbet nabírat, jinak ztvrdne na kámen.
- Na švestkovou omáčku: Všechny suroviny dáme do hrnce a na mírném ohni za občasného zamíchání vaříme asi 30 minut, dokud nevznikne hladká omáčka. Je-li směs příliš hustá, přilijeme čistou vodu.