Ostrá polévka se zastřeným vejcem
Zdroj: Marek Kučera
Ostrá polévka se zastřeným vejcem
Zdroj:
Marek Kučera
Moje hodnocení
139x
Její ostrý chuťový akcent, daný thajskou chilli omáčkou sriracha, zázvorem i česnekem, je sám o sobě nezapomenutelný, ale zastřené vejce, to je vážně bomba!
V hrnci rozehřejte olej a chilli omáčku. Vsypte cibulku a rajče, poduste za občasného zamíchání asi 4 minuty. Přidejte zázvor, oba druhy česneku a smažte 2 minuty.
Zalijte vodou a tento základ polévky rozmixujte. Vlijte vývar, sójovou omáčku, ocet a na mírném plameni 8 až 10 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte nudle, povařte 2 až 3 minuty, vsypte cibulku, polévku rozlijte do misek, navrch posaďte pošírované vejce a posypte lístky koriandru.
Prima tip: Pošírovaná (zastřená) vejce se vaří v mírně vroucí osolené vodě s přidanou lžičkou octa. Syrové vejce se vyklepne do misky nebo naběračky, voda v hrnci se vařečkou roztočí jako vír a vejce se do ní nechá opatrně sklouznout. Naběračkou se pak bílek opatrně přehrne přes žloutek a po minutě nebo dvou se vejce děrovanou naběračkou vyjme z vody. Nejmodernější způsob využívá fólii na potraviny – kus se jí vloží do hrnečku, do ní se vyklepne vejce, fólie se zaváže a ponoří na cca 2 minuty do mírně vroucí vody.