Suroviny
- sezamový olej 2 lžíce
- chilli omáčka (ostrá sriracha) 2 lžíce
- cibule 1 ks
- rajčata 1 ks
- zázvor (oloupaný a nastrouhaný) 1 lžíce
- česnek (oloupaný a rozdrcený) 5 stroužků
- sušený česnek (česnek) 1/2 lžičky
- voda 1/2 litru
- zeleninový vývar 1 litr
- sójová omáčka 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžička
- nudle (ramen) 3 balíčky
- koriandr (makrájený čerstvý) 1/2 hrnku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce (pošírovaná) 6 ks
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olej a chilli omáčku. Vsypte cibulku a rajče, poduste za občasného zamíchání asi 4 minuty. Přidejte zázvor, oba druhy česneku a smažte 2 minuty.
- Zalijte vodou a tento základ polévky rozmixujte. Vlijte vývar, sójovou omáčku, ocet a na mírném plameni 8 až 10 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte nudle, povařte 2 až 3 minuty, vsypte cibulku, polévku rozlijte do misek, navrch posaďte pošírované vejce a posypte lístky koriandru.
- Prima tip: Pošírovaná (zastřená) vejce se vaří v mírně vroucí osolené vodě s přidanou lžičkou octa. Syrové vejce se vyklepne do misky nebo naběračky, voda v hrnci se vařečkou roztočí jako vír a vejce se do ní nechá opatrně sklouznout. Naběračkou se pak bílek opatrně přehrne přes žloutek a po minutě nebo dvou se vejce děrovanou naběračkou vyjme z vody. Nejmodernější způsob využívá fólii na potraviny – kus se jí vloží do hrnečku, do ní se vyklepne vejce, fólie se zaváže a ponoří na cca 2 minuty do mírně vroucí vody.