Suroviny
- mirabelky 2 větší hrsti
- cukr krupice 5 lžic
- červené víno 8 lžic
- máslo (změklé) 150 g
- polohrubá mouka 250 g
- mletý zázvor 1 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
- sůl 1 špetka
- jedlá soda 1 lžička
- med 125 ml
- vejce (velké) 3 ks
- třtinový cukr 4 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Mirabelky přepulte a vypeckujte. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla se 3 lžícemi krupicového cukru. Mirabelky opékejte na této směsi 2 minuty z každé strany a poté dejte stranou.
- Do pánve přidejte víno a zbytek krupicového cukru. Vařte, dokud nevznikne sirup.
- Koláčovou formu vymažte máslem, na dno nalijte připravený sirup a vyskládejte vedle sebe řezem dolů mirabelky.
- V míse smíchejte mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl. V hrnečku promíchejte jedlou sodu se dvěma lžícemi horké vody.
- Ve druhé míse vyšlehejte zbytek másla s cukrem do pěny a postupně přidávejte vejce, med, polovinu ochucené mouky, pastu z jedlé sody a nakonec zbylou mouku. Tímto těstem přelijte mirabelky a dejte do trouby na 25 minut.
- Troubu ztlumte na 160 °C a dopékejte ještě 20 minut. Hodinku nechte chladit ve formě a pak vyklopte dnem vzhůru na talíř.