Náplň
- cukr krupice 150 g (2/3 hrnku)
- smetana ke šlehání 310 ml (1,4 hrnku)
- čokoláda (nebo čokoládové pecičky) 360 g
Postup přípravy
- Sušenky rozmixujte a promíchejte je s polovinou rozpuštěného másla. Směs vtlačte nejlépe do formy na páj (kulatá se zkosenými stěnami) a dejte na 10 minut do mrazáku.
- Zbylé máslo promíchejte s přírodním cukrem v malé pánvičce. Povařte na mírném plameni za stálého promíchávání, až směs začne bublat. Vařte ji za stálého míchání 1 minutu, sejměte z plamene a opatrně vešlehejte ¼ hrnku smetany (směs bude prskat, chraňte si ruce), až vznikne hladký karamel. Nechte ho asi 15 minut chladnout.
- Vlijte karamel do formy na sušenkový základ a vraťte na 30 až 45 minut na mrazák.
- Úlomky čokolády dejte do skleněné misky. Zbylou smetanu prohřejte na středně vysokém plameni, až začne šumět, přelijte ji přes čokoládu a nechte 5 minut stát, pak prošlehejte úplně dohladka. Čokoládu nalijte na karamel a páj vraťte ještě na 30 minut do mrazáku. Do doby podávání ho můžete také dát přetažený fólií do ledničky. Před podáváním ho můžete poprášit vločkovou solí, vytvoříte tak vynikající kontrast chuti.