Suroviny
- hladká mouka 300 g
- cukr krupice 1 lžíce
- Sůl 1 lžička
- Vejce 1 ks
- jablečný ocet 1 lžička
- studená voda 5 lžic
- Máslo 170 g
- lupínky mandlí 1/3 hrnku
- cukr moučka
Na potření
- Vejce 1 ks
- Mléko 1 lžíce
Na náplň
- nektarinky 5 ks
- kukuřičný škrob 1,5 lžíce
- domácí vanilkový cukr 2 lžíce
- broskvová nebo meruňková marmeláda 3 lžíce
- pár lístků čerstvé máty
Postup přípravy
- Prosejte mouku, kterou smíchejte se solí a cukrem. Zapracujte máslo a ručně vytvořte drobenku, přidejte vejce, vodu a nakonec ocet. Vypracujte hladké těsto, které pak v potravinářské fólii nebo sáčku nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravte nektarinkovou náplň. Nektarinky omyjte a nakrájejte na tenké měsíčky. Ve velké míse je opatrně smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Takto je nechte 10 minut odpočívat. Připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C.
- Po vytažení z lednice rozdělte těsto na tři stejné části, kdy na moukou posypané ploše vyválejte každou na zhruba půlcentimetrovou placku. Na střed každé placky rozprostřete po jedné lžíci marmeládu a na ni naskládejte nektarinky, poté těsto na okrajích zaviňte. Okraje potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a ozdobte lupínky mandliček. Pečte 35 minut. Po vytažení a vychladnutí posypte cukrem a ozdobte lístky máty.