Houskové knedlíky
- houska 2 ks
Moravský vrabec
- cibule 3 ks
Postup přípravy
Vepřovou plec si nakrájíme na kostičky, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a asi dvě lžíce soli – vše promícháme a dáme na sádlo péct do předehřáté trouby – pečeme do měkka, občas podlijeme. Jakmile je maso měkké, vepřové vyndáme. Do výpeku přidáme vývar a zahustíme. Vrátíme zpět maso a ještě chvíli opékáme odkryté.
Bramborové knedlíky: Uvařené a oloupané brambory rozmačkáme, přidáme mouku, vejce a sůl, vše promícháme, vytvoříme šišky, které vaříme v osolené vodě asi dvacet minut.
Houskové knedlíky: Do mouky přidáme vejce, špetku soli a cukru, rozdrobíme půl kostičky droždí, zalijeme teplým mlékem a promícháme. Vše dáme vykynout a poté přidáme nakrájené housky. Těsto zpracujeme do šišek a dáme vařit do lehce osolené vody na půl hodiny – špejlí zkoušíme, zda jsou knedlíky uvnitř provařené.
Zelí: Hlávku zelí nakrájíme nadrobno, košťály vyhodíme. Dáme vařit (dusit), podléváme, jakmile je zelí měkké, dochutíme - dle chuti přidáme cukr a ocet, špetku soli. Vedle na pánvi osmažíme slaninu, kterou poté přidáme do zelí. Zaprášíme moukou a ještě chvíli doděláme, až se mouka vsákne a provaří.