Svíčková je část zadní čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu, prasat a koní. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso. Vepřová ...
Svíčková
Svíčková je část zadní čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu, prasat a koní. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso. Vepřová panenská svíčková se také nazývá panenka. Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Svíčková je maso získávané zespodu posledních hrudních (u skotu) a bederních obratlů. Hovězí svíčková je tvořena především bedrokřížokyčelním svalem (m. iliopsoas) a malým bedrovcem (m. psoas minor), vepřová panenka je téměř výhradně velký bedrovec (m. psoas major). Všechny tyto svaly se upínají na bederní obratle a pánev a tvoří oporu páteři – nejsou však přespříliš zatěžovány, maso má jemná svalová vlákna, je křehké , libové, má vysoký obsah bílkovin.