Bývalý šéfkuchař v královských kuchyních Darren McGrady prozradil, co mimo jiné stojí za dlouhověkostí 96leté panovnice. Vedle genů je to způsob života i přesně daný jídelníček, do kterého nechal částečně nahlédnout
Co si královna Alžběta II. dopřává k snídani, obědu a večeři? Každý den to samé
Královna Velké Británie a dalších států Commonwealthu oslavila v dubnu 2022 už 96. narozeniny, ke kterým přidala i neuvěřitelných 70 let vlády. Vždy vitální a usměvává královna zdědila dlouhověkost v genech po svých předcích, její matka Elizabeth Bowes-Lyon se dožila 101 let, částečně ovšem za pevným zdravím Alžběty II. stojí také způsob života a strava, o kterou se stará tým pečlivě vybraných kuchařů. Své o tom ví Darren McGrady, bývalý šéfkuchař královských kuchyní, který v době oslavy zmíněného panovnického jubilea nechal nahlédnout do královnina jídelníčku a poodhalil, co Alžběta II. pije i jí v průběhu dne.
Začátek dne s čajem, cereáliemi i vajíčkem
Jak fanoušci britské královské rodiny vědí, Alžběta II. si ráda dopřává čaj typu Earl Gray. Na druhou stranu ale údajně nemá oblíbenou značku, takže můžeme zůstat jen u dohadů, zda je nejčastější volbou domácí Twinnings, který stejnojmenná britská společnost rozváží do celého světa. McGrady navíc neprozradil, zda Alžběta pije po ránu kávu, ani to ale přirozeně není vyloučeno. Co se týče snídaně, britská královna dává přednost jednoduchosti. Oblíbené jsou americké cereálie značky Special K s různým ovocem, které při zvláštních příležitostech vymění za míchaná vajíčka s uzeným lososem.
Oběd se neobejde bez koktejlu
Další na řadu přichází oběd, před kterým si Alžběta II. údajně ráda dopřeje koktejl s ginem a sladkým aromatizovaným vinným aperitivem Dubonnet. Po něm následuje například grilovaná ryba nebo kuře. Královna se nicméně v rámci obědů vyhýbá škrobům a stejně jako u snídaně sází na lehkost a jednoduchost. Pokud jde o ryby, královna má ráda mořského ďasa se špenátem nebo cuketou, kuřecí pak jí nejčastěji grilované se zelným salátem. Jako moučník, i když s větším časovým rozestupem po obědě, volí nejčastěji čokoládový dort nebo sušenky k dalšímu čaji, který v průběhu dne pije minimálně dvakrát.
Lehká večeře s ovocným dezertem a šampaňským
Také večeře zůstává svým charakterem lehkým pokrmem, ve kterém hraje hlavní roli jednoduše připravné maso a zelenina. Z mas to navíc občas bývá i něco méně obvyklého, jako je bažant či zvěřina, která se nejčastěji připravuje v rámci slavnostních nedělních večeří. Stejně jako většina obyčejných lidí je považuje královna za speciální a zpravidla právě v neděli nevečeří sama. Jako dezert přicházejí jahody nebo broskve, které vhodně doplňuje sklenkou šampaňského, podtrhující dokonalý život v přepychu.
Zdroj: British Heritage; foto: profimedia.cz
redaktorka FTV Prima