Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Její spotřeba roste nejvíce v horkých letních dnech, ale řada z nás jí neodolá ani v zimě. Za všechno mluví čísla - Češi zkonzumují ročně 34 milionů litrů zmrzliny a nanuků, což je 3,2 litru na osobu.
5 mýtů o zmrzlině, které je dobré odhalit
Se zmrzlinou se pojí také mnoho mýtů. Myslíte si, že je příliš tučná a není vhodná pro děti? Nehodí se při dietě? Odhalte 5 nejrozšířenějších mýtů o zmrzlině.
1. Zmrzlina obsahuje velké množství cukru
Většina lidí bez rozmýšlení řekne, že zmrzliny obsahují velké množství cukru. Toto tvrzení není tak úplně pravda. Většina zmrzlin obsahuje méně než 20 % cukru. Nejsladší zmrzliny s čokoládovou polevou mají okolo 30 %.
2. Zmrzlina je kalorická bomba
Pokud si držíte linii a sledujete svůj jídelníček, jistě vás potěší fakt, že zmrzlinu mnohdy nezavrhují jako vhodný dezert po jídle ani výživoví poradci. I ty nejkaloričtější z nich mají méně kalorií než tabulka mléčné čokolády a například ovocné zmrzliny bez polevy dosahují na hodnoty kolem 400 kJ. To je ve srovnání s čokoládovou tyčinkou méně než polovina.
3. Zmrzlina je moc tučná
Zmrzlina rozhodně nepatří mezi nejtučnější potraviny. Ovocné nanuky s vodovým základem neobsahují tuk téměř žádný a smetanové nebo krémové zmrzliny vás možná také překvapí. Nízkotučné krémové zmrzliny bez polevy v sobě mají pouze 4-8 %, což není hodnota, kvůli které byste si měli zmrzlinu odepřít. Samozřejmě, že smetana a poleva tyto procenta zvedají až na přibližně 20 %.
4. Rozmražení a opětovné zmražení zmrzlině nevadí
Pokud vám zmrzlina jednou roztaje, měli byste ji sníst co nejdříve. Po opětovném zamražení se totiž mění nejen její vzhled, ale také i barva a chuť, což jistě není symbolem čerstvé potraviny. Navíc zde hrozí také výskyt mikroorganismů, které mohou být zdraví škodlivé. Pokud máte v mrazáku větší porci zmrzliny, tak si odebírejte vždy jen tolik, kolik sníte. Nenechávejte ji opakovaně roztávat a dejte pozor při jejím transportu z obchodu. Vhodným řešením je proto závoz zmrzliny domů ve speciálním voze. Například Kolonial.cz má ve svých autech mrazící sekci, takže se k vám zmrzlina a nanuky dostanou vždy v perfektním stavu.
5. Kopečková zmrzlina ze stánku/cukrárny je zdravější než nanuk
Záleží na konkrétním složení zmrzliny, respektive nanuku, nicméně obecně se dá říci, že právě balené zmrzliny jsou zdravější. Důvod je jednoduchý - některé zmrzliny totiž obsahují například vejce nebo mléko, což jsou suroviny, které se mohou rychle kazit. Balené zmrzliny a nanuky podléhají přísnější kontrole nejen při prodeji, ale samotném skladování. Na jejich balení můžete jednoduše zjistit složení a vyvarovat se i případným alergenům. A pozor, vodové ovocné nanuky nepatří mezi ty nejzdravější. Velmi často jsou totiž uměle dobarvovány a dochucovány.
(klam), TZ
Foto Thinkstock, Kolonial.cz