Barvy jejich květů jdou od žluté po temně rudou. Jako přísada do salátu je už známá. Dokáže toho v kuchyni ovšem mnohem víc.
Lichořeřišnice pro pokročilé
Lichořeřišnice mají bezpočet nejrůznějších zahradnických kultivarů. Pěstují se zakrslé formy nebo druhy s panašovanými listy, variety převislé i plnokvěté. Na talíři jsou ovšem nejlepší ty druhy, které se nejvíce přibližují původním formám. Jejich chuť je přímočará a také je s nimi nejméně práce při pěstování.
Divoká nebo kulturní
Domov lichořeřišnice je Peru a Bolívie. Do Evropy se dostala po objevení Ameriky. Pak trvalo ještě několik desítek let, nebo spíš i století, než se jí podařilo uprchnout z královských zahrad mezi prostý lid. Dnes je u nás považována za rostlinu zahradní, protože bez péče nemá šanci v konkurenci našich rostlin trvale růst přežívat. Zvláštní popis nepotřebuje, protože je to květina všeobecně známá.
Léčivé jídlo
Lichořeřišnice má velmi široké spektrum léčebných účinků. Ty blahodárné účinky jsou však popisovány v různých lékopisech již od 16. století. Vyznavači „bezpečných léků“ si mohou koupit i nejrůznější lichořeřišnicové tinktury a tak podobně. Kapky, pilulky ani nic podobného se ovšem nevyrovná čerstvým rostlinám.
Pěstování zvládne i začátečník. Lichořeřišnice má ráda slunečnou polohu, mladé semenáčky vyžadují poměrně pravidelnou zálivku. Později si sama stíní půdu, po níž se plazí, a tak hojnou zálivku již nepotřebuje. S těmito nároky je možné pěstovat ji i na balkóně.
Užívejte si svěžest
Konzumace lichořeřišnice, jakoby měla několik stupňů, stejně jako jsou „levely“ počítačových her. Pro začátečníky stačí hodit kvítka do salátu. Počáteční nedůvěra se snadno schová do houštin dalších salátových listů. Mírně pokročilý milovník lichořeřišnice konzumuje květy a poupata i v jiných úpravách než v salátu. Květina se velmi dobře hodí k tvarohu nebo na chléb s máslem. Expert na lichořeřišnice se bez zaváhání pouští i do konzumace listů a stonků. Zejména stonky mají neodolatelnou strukturu a jejich pikantnost není o mnoho silnější než květ. Kdo jednou ochutnal gazpacho z listů, tak na tu chuť nezapomene.
Citronové máslo s lichořešnicí, Foto: archiv
Lichořeřišnice kvete radostně a hojně. Její konec nastává většinou během jediné noci, kdy ji spálí přízemní mrazík. To je snad ještě dost daleko, zatím si její ochutnávání užívejte.
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz