Každý rok si tuto otázku pokládá nejedna česká rodina. Čísla však potvrzují, že čerstvě usmaženému kapřímu řízku s bramborovým salátem neodolá víc než 70 procent českých rodin.
Víte, jak správně vyfiletovat kapra?
Už máte rozmyšleno, jak si kapra letos připravíte? Nejčastěji se obalují a smaží klasické podkovy, které jsou ale zároveň i plné kostí. A tak abyste letos měli o něco méně strachu ze zapíchnuté kosti v krku, zkuste pro změnu připravit kapří filet. Díky odstranění žeberních kostí a prořezáváním menších kůstek zůstane krásný masitý filet. Poradili nám profesionálové hypermarketů Globus.
Stručný postup, jak nafiletovat vykuchaného kapra:
1. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned nad skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.
Tip: Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem a chrání žábry před vnějším poškozením.
2. Odřízněte ocasní ploutev.
3. Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na půlky anebo příčně na podkovy.
Porcování podélným řezem na půlky a poté na filety bez hřbetní kosti a žeberních kostí.
1. Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do cca jejich dvou třetin.
2. Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.
3. Nyní z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití při přípravě rybí polévky.
Tip: Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.
redaktorka FTV Prima