Sýr halloumi je polotvrdý pařený nezrající sýr s lehce slanou a příjemnou chutí, který se tradičně vyrábí na Kypru. Uvádí se, že jeho roční spotřeba je na ostrově celých 8 kg na osobu.
Ochutnejte tradiční kyperskou pochoutku jménem halloumi
Sýr je velmi hutný a sytý a pro jeho pevnou strukturu velmi oblíbený na grilování a smažení, jelikož se rozpouští až při vyšších teplotách než jiné sýry. Díky své konzistenci vypadá velmi efektně a skvěle chutná.
Kypru vládne halloumi
Sýr halloumi se na Kypru vyrábí již více než tisíc let a je zde považován za kulturní bohatství a národní pokrm. Na Kypru obyvatelé milují kombinaci sýru halloumi s vodním melounem. Mezi další jedinečný pokrm, do kterého se tradičně sýr halloumi při konečné fázi přidává a chuťově ho zvýrazňuje, patří tzv. trachanas polévka. Dalším typickým receptem na ostrově s použitím sýru halloumi je tzv. saganaki, kdy se sýr opeče na olivovém oleji a je dochucen pouze citronovou šťávou a mletým pepřem. Na Kypru prostě halloumi milují.
Pařený sýr s vůní máty stojí za vyzkoušení. Foto: iStock
Tradiční receptura
Výroba sýru halloumi má svou tradici již od byzantských dob. Sýr podle originální receptury vzniká směsí kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Dnes se můžeme běžně setkat s různým složením sýru, kdy jsou do sýru přidávány další ingredience jako kravské mléko, různé bylinky či koření. „Sýr halloumi od značky Dodoni je připraven z pasterizovaného kozího a ovčího mléka, které ještě doplňuje mléko kravské. Pochopitelně nechybí máta, jež lehce propůjčuje sýru svoji typickou vůni i chuť,“ říká Jana Nyklová, dovozce značky Dodoni. Halloumi tím, že se řadí mezi pařené sýry, vyniká tužší konzistencí a vláknitou strukturou. Zajímavostí je, že po ugrilování při skusu sýr vrže.
Gastronomický zázrak
Sýr halloumi vás dokáže překvapit svým možným využitím v kuchyni. Gastronomicky jde o velmi univerzální sýr a zároveň velmi jednoduše zpracovatelný. „Jedinečnost sýru halloumi tkví v tom, že může být připravován na mnoho různých způsobů a zachovává si stále stejný tvar. Pochutnáte si na něm jak za studena, tak po tepelné úpravě. Můžete jej vařit, smažit, grilovat i zapékat. Variabilitě jeho přípravy a kombinacím se zeleninou, luštěninami či masem se meze nekladou,“ dodává Jana Nyklová. Podívejte se, jak si lze sýr v kuchyni připravit a jaké jsou oblíbené recepty.
Grilovaný sýr halloumi je výtečný do salátů. Foto: iStock
Příprava dle chuti a libosti
Nejoblíbenější přípravou sýru je jeho grilování. Je to jednoduše pro jeho strukturu, díky které se sýr na povrchu neroztéká. Grilovaný sýr je skvělý s grilovanými cherry rajčátky a vodním melounem a zakapán bazalkovým či mátovým olejem. Zkuste také kostky sýru využít na špíz, stačí přidat nakrájenou cibuli, cuketu a rajčata a skvělý vegetariánský pokrm je na světě. Další způsob, jak halloumi tepelně zpracovat, je usmažit jej na pánvi. Sýr rozkrojte na dvě kostky, na malé pánvi zahřejte olivový olej a počkejte, než sýr získá zlatavou barvu (smažte 2–3 minuty z každé strany). Servírujte jej ideálně na zeleninovém salátu. „Pokud si přípravu sýru chcete co nejvíce usnadnit, stačí sýr použít do salátů či jako náplň do sendviče či bagety, kdy stačí přidat pouze oblíbenou zeleninu. Halloumi se dá také strouhat a použít na pizzu nebo jako náplň do raviol,“ dává tip Jana Nyklová. Pokud jste milovníci vína, určitě si k sýru dopřejte lehké červené víno, které gurmánský požitek ze sýru halloumi zesílí.
TZ, (klam)