Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Dýně jsou podzimní klasika

Dýně - podzimní klasika

Dýně - podzimní klasika Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Dýně - podzimní klasika Zdroj: Thinkstock

Dýně jsou populární v anglosaských zemích a to především kvůli svátku Halloween. Ale i u nás se těší velké oblibě a jsou nedílnou součástí podzimní kuchyně.

Dýně začínají dozrávat již koncem srpna, v plném proudu je jejich sezona v říjnu (či spíše na konci října) a trvá až do listopadu. Pěstujete-li dýni doma na zahrádce, vydrží vám venku až do prvních mrazíků, ale je dobré ji podložit textilní fólií. Nejdéle vydrží venku dýně Goliáš.

Skladování

Je-li dýně skladovaná správným způsobem, vydrží vám klidně až do jara. Pokud ji tedy nenakrojíte, v tom případě vydrží v pořádku maximálně týden. Ideální pro skladování je sklep, ale nesmí v něm být příliš vlhko, dýně vyžaduje suché a chladné místo. Například i prosklený balkon může být ideálním místem, pokud venkovní teploty nešplhají příliš vysoko. Na vlhkost pozor kvůli zplesnivění, chytí-li přece jenom vaše dýně plíseň, je lepší ji vyhodit než vykrajovat.

Fotogalerie

Dýně

Na co si dát pozor při koupi dýně

Koupit co nejlepší dýni je trošku věda, s pomocí těchto pár tipů si jistě vyberete tu nejlepší. Samozřejmostí je kupovat dýně neponičené, s nenarušenou slupkou, která musí být hladká a tvrdá. Také by měla být sytě zbarvená, takže pozor na vybledlé dýně. Zásadně kupujte dýni se stopkou, která by měla být seschlá a zdřevnatělá – podle ní totiž poznáte, zda je dýně dostatečně zralá. Při poklepání by měla znít dutě – podobně jako třeba meloun.

Dýně v kuchyni a její druhy

Dýně má bohaté gastronomické využití, může se nejen vařit či zavařovat, ale i péct, smažit nebo grilovat. Konzumovat ji ale můžete taktéž syrovou.

Máslová dýně – má světlou až nažloutlou barvu a tvarem nejvíce připomíná činku. Dá se připravit jako nasládlá brambora či z ní můžete udělat dýňovou kaši místo té bramborové. Vhodná je i do polévky nebo sladkých pokrmů, jako je cheesecake. Semínka se vydlabávají a slupku je nutné oloupat.

Dýně Goliáš – už její název napovídá, že se nejedná o žádného drobka, tato krasavice dosahuje hmotnosti až 30 kg. Vzhledem ke své velikosti se hodí na zpracování do kompotů.

Dýně Hokkaido – nejznámější a patrně nejčastěji používaná dýně v kuchyni. Má jemnou, nasládlou, lehce oříškovou chuť, hodí se do sladkých jídel, jako je třeba dýňový koláč, ale připravíte z ní například i chutnou polévku.Využít se dají i její semínka, stačí je důkladně očistit a lehce opražit na vodě či oleji a večerní pochoutka k televizi je hotová. Její nespornou výhodou je, že ji nemusíte loupat, její slupka vařením krásně změkne.

Špagetová dýně – připomíná tlustší žlutou či žíhanou cuketu. Svému zvláštnímu názvu vděčí za to, že se během vaření rozpadá na vlákna připomínající právě špagety. Tyto nudličky se dají využít jako příloha k různým pokrmům nebo i jako nudličky do polévky – snad i díky její lehce moučné chuti.

Okrasné dýně – se sice dají jíst, nejsou tedy jedovaté nebo nějak škodlivé, ale díky své velikosti a struktuře se příliš pro konzumaci nehodí a více užitku nadělají jako vkusná dekorace či jako součást podzimní výzdoby.

Věděli jste, že dýně...

... je nabitá antioxidantem betakarotenem, který se v těle přeměňuje na důležitý vitamin A?

... se skládá až z 90 % z vody, má dostatek vlákniny a je málo kalorická?

... je bohatá na minerální látky?

... se doporučuje při srdečních a ledvinových poruchách a při problémech se slinivkou?

... má různé druhy, které se liší tvarem, barvou i chutí?

... může vážit od necelého 1 kg až po neuvěřitelných 500 kg?

... je původem ze střední Ameriky?

Spoustu receptů z dýně najdete v našem speciálu:

Autor: Dana Špatenková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů


Přečtěte si také

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět poukazů na nákup v Grand Optical (2. 10. - 5. 10. 2023)

Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Soutěžící

Lukáš Olejník

Sladké

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

ON-LINE: I přes neshody se musíme respektovat, říká Čaputová. Sestavením vlády pověřila Fica CNN: Americký stroj na miliardy pro Ukrajinu se zasekl. Pomoc komplikuje finanční průšvih USA Antimonopolní úřad si posvítí na prodej Mafry. Vydavatelství od Babišových fondů kupuje Pražák

prima-zeny

Taťána Kuchařová ukázala krátké vlasy. Podle fanoušků vypadá jako Sharon Stone Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová

prima-zoom

Největší zvěrstvo Roberta Fica Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

prima-fresh

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

prima-cool

Jak by se mohl vrátit Iron Man? Z Froda je Glum?! Nový superhrdinský film je naprostý bizár, trailer vás semele Partička – Nová krev má premiéru už ve čtvrtek ve 21.15!

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Věřila, že rakovinu prsu porazí. Vítězka talentové soutěže Janečková zemřela v 25 letech Hromada alkoholu a šňupání koksu z ňader! Pilot si noc před odletem pořádně užil, nakonec však litoval Milan Peroutka ukázal chlupatou rodinku a napsal fanouškům, že je to šok

prima-living

Bydlení Karla Gotta si prohlédne veřejnost. Vdova Ivana otevře vilu na Bertramce všem Jsou věci, které v koupelně rozhodně nemají co dělat. A přesto je tam zřejmě máte Říjen na zahradě: Zasaďte tulipány, skliďte dýně, postarejte se o růže a přilákejte ježka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.