Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Doba rajčatová přichází!

Doba rajčatová přichází!

Doba rajčatová přichází! Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Doba rajčatová přichází! Zdroj: Thinkstock

Rajče jedlé, rajské jablko, rajčátko, zkrátka rajče je trvalka bylinného charakteru. Pěstuje se jako jednoletka, pochází ze Střední a Jižní Ameriky.

Se začátkem letního období nastává i doba rajčat. Obchodníci se snaží dovozem rajčat z jižní Evropy nebo severní Afriky čelit budoucí úrodě domácích pěstitelů. S postupujícím létem se však jejich snaha stává stále méně účinnou.

V mnoha domácnostech postupně vlastní úroda plně převládne. Ukažme si tedy některé základní i některé méně obvyklé způsoby zpracování rajčat v kuchyni.

Zpracování pro okamžitou spotřebu

Pro okamžitou spotřebu v kuchyni používáme rajčata v plné zralosti (pro dosažení maximální chuti), chemicky neošetřená (při použití chemických prostředků je potřeba zachovat ochrannou lhůtu před sklizní) a pokud možno vždy maximálně čerstvá.

Zapečená rajčata s balkánským sýrem a vejci

SUROVINY:

• 6–8 středně velkých rajčat

• 200 g balkánského sýru

• 2 vejce

• 1 hrst čerstvé bazalky

• čerstvě namletý pepř

• máslo

Balkánský sýr nakrájený na plátky poklademe na dno skleněného, máslem vymazaného pekáčku. Na sýr klademe nakrájená rajčata posypaná natrhanou bazalkou. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s trochou pepře. Nesolíme! Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 ˚C na 20 minut. Zapečená rajčata dosolíme až hotová (sýr bývá dost slaný, takže někdy nemusíme solit vůbec). Podáváme s chlebem.

Plněná rajčata – vhodná jako studený předkrm či rychlá večeře

SUROVINY:

• 1 kg rajčat

• 1 plechovka sardinek v oleji

• 2 stroužky česneku

• 1 balení sýru Lučina

• sůl

• čerstvě namletý pepř

Spíše masitější plody omyjeme a čtvrtinu se stopkou okrojíme (bude sloužit jako klobouček a zelená stopka jako přírodní „madélko“). Vydlabanou dužinu smícháme s prolisovaným česnekem, okapanými sardinkami, lučinou a osolíme a opepříme. Krém necháme v chladu 10 minut rozležet. Vydlabaná rajčata naplníme krémem, přikryjeme kloboučkem a podáváme s celozrnným pečivem.

Zpracování pro pozdější spotřebu

Sušená rajčata

Omytá rajčata přibližně stejné velikosti nakrájíme na čtvrtiny. U větších plodů se doporučuje krájet až na osminy (menší množství dužiny rychleji ztrácí tekutinu). Výhodné je použití kruhové sušičky s nuceným oběhem teplého vzduchu. Teplota a výkon sušičky závisí na konkrétním typu přístroje. Obecně lze říci, že sušíme zprudka, ale odrolujeme častěji než u jiných plodů (tenčí části se rychle vysuší a příliš vyschlé a ztvrdlé kousky se později obtížně zpracovávají). Ideální stav usušených rajčat před nakládáním je lehce „gumová“ konzistence bez přesušených okrajů. Takto usušená rajčata nakládáme do olejového nálevu: olivový olej, česnek, piniové oříšky, bazalka, rozmarýn, feferonka, sůl.

V tomto nálevu kousky rajčat zvláční a prostoupí chutí vloženého koření. Uplatnění najdou jak ve studené, tak v teplé kuchyni.

Rajčatové čatní s jablky

Čatní je výhodný způsob jak zpracovat úrodu rajčat pro pozdější použití. V případě většího množství nedozrálé úrody lze do čatní zpracovávat i částečně nedozrálá rajčata. Na sladkosti nebo ostrosti směsi závisí také způsob použití. Obecně k masovým pokrmům ale není výjimkou setkat se s názorem „prostě ke všemu“.

SUROVINY:

• 1 kg rajčat (oloupaných a nakrájených)

• 750 g jablek (bez jader a slupek, nakrájených)

• 350 g cukru

• 2 cibule (nasekané)

• 1 zelená paprika (bez semínek a nakrájená)

• 2 lžičky soli

• půl lžičky mletého zázvoru

• 300 ml jablečného octa

Vše vložíme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 45 minut (Směs musí být hustá a suroviny měkké). Po vychladnutí naplníme do sterilizovaných sklenic a sklenice uzavřeme.

Vybírat můžete z mnoha druhů rajčat. Každý vás překvapí skvělou chutí! Foto: Thinkstock

Autor: Alžběta Krchová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun. I při započtení úspor Žijeme v zemi úniků informací, hájil šifrované mobily Půta. Odvolání Rakušana nečeká V Českém Švýcarsku opět hoří. Na místo vyrazilo šest jednotek hasičů, byl povolán vrtulník

prima-zeny

Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Kamil s Markétou vrací úder. Zamilovanému Albertovi zničí nový vztah

prima-zoom

Česko oficiálně kupuje letouny F-35 Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem

prima-fresh

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

prima-cool

Jak se povedla sci-fi Stvořitel? Avengers skončí a začnou odznova? Připravte se na velký marvelácký zvrat Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem

prima-living

Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy Jarní hvězda ifeion rozzáří zahradu i balkon. Pěstování nenáročné exotické krásky zvládne každý

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.