Na tohle jsem se těšila jako malé dítě. Farmářské trhy na Kulaťáku jsou mou celoroční stálicí, kromě zimní přestávky, která trvá od vánoc do začátku března.
Nová sezona farmářských trhů odstartovala na výbornou
Takže 8. března jsem celá natěšená vyrazila „na náves“ i s dětmi. Hned na prvním růžku stál tradičně náš oblíbený stánek s rybami. Tam pokaždé kupuji lososa, z kterého vaříme naše oblíbené jídlo, což je hrouda ochucené sushi rýže a na něm na plátky nakrájený syrový losos, marinovaný v sojové omáčce, vínu mirin, sezamovém oleji a čerstvém zázvoru. Říkáme tomu „třistatřicetsedmička“ podle čísla, jaké měl tento pokrm v restauraci Sakura, kde jsme ho tak nějak odkoukali :)
Naše obvyklá první zastávka... Foto: Klára Michalová
To ovšem není jediný důvod, proč tento stánek nemůžeme minout. Pokaždé si tam na začátek trhu dáváme „polibek moře“, tedy ústřice. Nejvíc je miluje můj desetiletý syn, tak si vždycky dáme každý jednu ústřici a tím pokládáme trh za zahájený...
První letošní "polibek moře". Foto: Klára Michalová
Slunce svítilo naplno, bylo tak teplo, že někteří se procházeli nebo spíše protloukali davem, pouze v tričku. Takže jsme rychle oběhli celé kolečko – nakoupila jsem farmářské kuřátko, slovenskou gazdovskou slaninku, mléko a sýry, čerstvé nudle a hurá do středové části, kde už čekaly rozestavěné stoly a lavice. A přišla na řadu ta nejoblíbenější část... Začali jsme mlsat :)
Slovenské sýry a další mléčné výrobky. Kromě toho mají i úžasné klobásy a slaninu. Foto: Klára Michalová
U stánku chorvatských ryb jsme si dali na grilu opečené kalamáry s česnekem a petrželkou, tentokrát jsme přihodili i pár sardinek. Je to tak strašně dobré, že na tuhle laskominu myslím i přes týden :)))
Kalamáry a sardinky v procesu... Foto: Klára Michalová
Fenomenální grilované kalamáry. Foto: Klára Michalová
Pak dobré kafíčko se srdíčkem z mléčné pěny a k tomu pohanková palačinka s kaštanovým pyré. To už se nás sešlo pěkných pár přátel. Děti běhaly kolem dokola, my jsme seděli na lavičkách a chytali první jarní sluníčko.
Na své si přijdou i milovníci sladkého. Foto: Klára Michalová
Nakonec jsme neodolali a vyzkoušeli nabídku nového stánku. Pečená játra – foie gras na cibulce. Pravda, je to dost tučné, ale neodolatelně dobré. Kromě toho firma „Husí játra“ nabízí i výtečné paštiky, takže jsem jich pár plechovek pořídila i domů.
Paštiky od nové značky Husí játra jsou opravdu vynikajicí. Foto: Klára Michalová
Před odchodem je naprosto nezbytné zastavit se u stánku s květinami. Volba byla jasná, pugét bledě růžových tulipánů mi domů přivolal jaro.
Nejtěžší je vybrat barvu :) Foto: Klára Michalová
Ještě jsem se stihla zastavit u stánku s houbami. Vybrala jsem si do pytle hlívu ústřičnou a pan prodavač mi ji podal se slovy „Nic mi neplaťte, to máte k dnešnímu svátku“. Na rovinu, tenhle dárek k MDŽ mi udělal opravdu radost. Navíc jsem se dozvěděla, že medvědí česnek, který tu prodávají, je nasbíraný čerstvý v lese, takže kdo máte své místečko, běžte ho zkontrolovat! Krátká sezona této úžasné byliny právě začíná!
Medvědí česnek přímo z lesa. POZOR! Prý už opravdu roste. Foto: Klára Michalová
Takže přátelé, za týden se sejdeme zase „na návsi“ !
Klára Michalová
šéfredaktorka Prima FRESH
A jedna nezbytná "selfie" na závěr :), Foto: Klára Michalová