Bosch Fresh festival letos pro návštěvníky připravil i ochutnávky různých světových kuchyní, mezi kterými vyniká také syrská gastronomie. V Pardubicích se proto slova ujmou mistři syrské kuchyně Malaz Al Youssef a Mahmoud Barnawi, kteří již řadu let žijí v Čechách a vlastní syrskou restauraci Noor.
Chutě Sýrie na Bosch Fresh festivalu
Jak jste se dostali k profesionálnímu vaření? Kdy nastal ten zlom, který rozhodl, že se tím budete živit?
Malaz: Se svým strýcem jsem pracoval ve výrobně sladkostí už jako malý kluk a této profesi se věnuji od té doby celý život.
Mahmoud: Jako student jsem vařil sám pro sebe a kamarády na koleji. Během studia jsem chodil na brigádu do libanonské restaurace a práce mě bavila natolik, že jsem u této práce zůstal. To byl asi ten zlom.
Na Bosch Fresh Festivalu povedete kulinářský workshop. Jaké jídlo budete pro návštěvníky vařit?
Salát tabouleh a vegetariánské karbanátky falafel.
Co se vám na této akci líbí?
Malaz: Jsem v Čechách teprve krátce a rád poznávám nová jídla a zvyky a zároveň mohu prezentovat naši tradiční kuchyni.
Mahmoud: Možnost představit dobré, zdravé a jednoduché jídlo.
Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Malaz: Rád si hraju s jídlem, tak inspirace přichází sama.
Mahmoud: Odborné zahraniční i domácí časopisy a doladím to podle svých chutí a představ.
Jakou kuchyni vaříte doma?
Malaz: Převážně libanonskou a syrskou, rád mám i italskou.
Mahmoud: Doma vařím převážně středomořskou a českou kuchyni.
Na čem si rád pochutnáte?
Malaz: Mám velmi rád ryby a středomořská jídla.
Mahmoud: Grilovaná masa a pasty z cizrny a lilku se salátem tabouleh a sladká baklawa.
Je profesionální vaření o tréninku, nebo i talentu?
Malaz: Talent znamená mnoho, ale bez píle to nejde.
Mahmoud: Převážně o talentu, ale trénink také mnoho znamená.
Oba kuchaři se s námi podělili o své nejoblíbenější recepty, které budou vařit i na workshopu v rámci Bosch Fresh Festivalu v Pardubicích:
Salát tabouleh
Vyzkoušejte osvěžující salát, v kterém je hladkolistá petrželka použitá místo listového salátu a ne jen jako bylinka.
petržel hladkolistá
rajčata
cibule
bulgur
citron
olivový olej extra virgin
sůl a máta na ozdobení
Zeleninu nakrájejte nadrobno a smíchejte s uvařeným bulgurem a se zálivkou z olivového oleje, citronu, soli a máty.
Recept připravil Malaz Al Youssef, syrský kuchař, který provozoval vlastní rodinnou restauraci a cukrářství v Damašku a nyní má syrskou restauraci Noor v Hradci Králové.
Syrská restaurace Noor v Hradci Králové, foto: archiv
Vegetariánský falafel
Oblíbený arabský pokrm, kterým potěšíte i ty, co si rádi dají maso. Velmi chutné kuličky z cizrny se hodí třeba na piknik nebo zahradní párty.
vařená cizrna
cibule
česnek
petržel hladkolistá
sůl
jedlá soda
citron
sezam
- podává se s nakládanou zeleninou a omáčkou tahini
Cizrnu umelte, přidejte najemno nasekanou cibulku, najemno nasekanou petržel, prolisovaný česnek, dochuťte solí, citronem a zamíchejte, do směsi vmíchejte sezam a jedlou sodu a vytvořte malé kuličky, které smažte v oleji dozlatova a podávejte je s nakládanou zeleninou a omáčkou tahini ze sezamových semínek.
Recept připravil Mahmoud Barnawi, narozen v Damašku, pracoval v pražských podnicích – v restauraci Bořka Šípka, v Potrefené Huse, spolupracoval s Romanem Paulusem i Ondřejem Slaninou, nyní pracuje v restauraci Noor v Hradci Králové.
Termíny jednotlivých festivalů:
Brno: 7. až 8. května 2016
Plzeň: 20. až 22. května 2016
Pardubice: 18. až 19. června 2016
Praha: 25. až 26. června 2016
Více informací naleznete na webových stránkách festivalu: www.freshfestival.cz