Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Gastro akce a food festivaly
Gastro akce a food festivaly

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Chutě Sýrie na Bosch Fresh festivalu

Syrská kuchyně na Bosch Fresh Festivalu

Syrská kuchyně na Bosch Fresh Festivalu Zdroj: archiv Bosch Fresh Festival

  • Zavřít
Syrská kuchyně na Bosch Fresh Festivalu

Syrská kuchyně na Bosch Fresh Festivalu Zdroj: archiv Bosch Fresh Festival

Bosch Fresh festival letos pro návštěvníky připravil i ochutnávky různých světových kuchyní, mezi kterými vyniká také syrská gastronomie. V Pardubicích se proto slova ujmou mistři syrské kuchyně Malaz Al Youssef a Mahmoud Barnawi, kteří již řadu let žijí v Čechách a vlastní syrskou restauraci Noor.

Seznam.cz banner

Jak jste se dostali k profesionálnímu vaření? Kdy nastal ten zlom, který rozhodl, že se tím budete živit?

Malaz: Se svým strýcem jsem pracoval ve výrobně sladkostí už jako malý kluk a této profesi se věnuji od té doby celý život.

Mahmoud: Jako student jsem vařil sám pro sebe a kamarády na koleji. Během studia jsem chodil na brigádu do libanonské restaurace a práce mě bavila natolik, že jsem u této práce zůstal. To byl asi ten zlom.

Na Bosch Fresh Festivalu povedete kulinářský workshop. Jaké jídlo budete pro návštěvníky vařit?

Salát tabouleh a vegetariánské karbanátky falafel.

Co se vám na této akci líbí?

Malaz: Jsem v Čechách teprve krátce a rád poznávám nová jídla a zvyky a zároveň mohu prezentovat naši tradiční kuchyni.

Mahmoud: Možnost představit dobré, zdravé a jednoduché jídlo.

Kde berete inspiraci pro nové recepty?

Malaz: Rád si hraju s jídlem, tak inspirace přichází sama.

Mahmoud: Odborné zahraniční i domácí časopisy a doladím to podle svých chutí a představ.

Jakou kuchyni vaříte doma?

Malaz: Převážně libanonskou a syrskou, rád mám i italskou.

Mahmoud: Doma vařím převážně středomořskou a českou kuchyni.

Na čem si rád pochutnáte?

Malaz: Mám velmi rád ryby a středomořská jídla.

Mahmoud: Grilovaná masa a pasty z cizrny a lilku se salátem tabouleh a sladká baklawa.

Je profesionální vaření o tréninku, nebo i talentu?

Malaz: Talent znamená mnoho, ale bez píle to nejde.

Mahmoud: Převážně o talentu, ale trénink také mnoho znamená.

Oba kuchaři se s námi podělili o své nejoblíbenější recepty, které budou vařit i na workshopu v rámci Bosch Fresh Festivalu v Pardubicích:

Salát tabouleh

Vyzkoušejte osvěžující salát, v kterém je hladkolistá petrželka použitá místo listového salátu a ne jen jako bylinka.

petržel hladkolistá

rajčata

cibule

bulgur

citron

olivový olej extra virgin

sůl a máta na ozdobení

Zeleninu nakrájejte nadrobno a smíchejte s uvařeným bulgurem a se zálivkou z olivového oleje, citronu, soli a máty.

Recept připravil Malaz Al Youssef, syrský kuchař, který provozoval vlastní rodinnou restauraci a cukrářství v Damašku a nyní má syrskou restauraci Noor v Hradci Králové.

Syrská restaurace Noor v Hradci Králové, foto: archiv

Vegetariánský falafel

Oblíbený arabský pokrm, kterým potěšíte i ty, co si rádi dají maso. Velmi chutné kuličky z cizrny se hodí třeba na piknik nebo zahradní párty.

vařená cizrna

cibule

česnek

petržel hladkolistá

sůl

jedlá soda

citron

sezam

- podává se s nakládanou zeleninou a omáčkou tahini

Cizrnu umelte, přidejte najemno nasekanou cibulku, najemno nasekanou petržel, prolisovaný česnek, dochuťte solí, citronem a zamíchejte, do směsi vmíchejte sezam a jedlou sodu a vytvořte malé kuličky, které smažte v oleji dozlatova a podávejte je s nakládanou zeleninou a omáčkou tahini ze sezamových semínek.

Recept připravil Mahmoud Barnawi, narozen v Damašku, pracoval v pražských podnicích – v restauraci Bořka Šípka, v Potrefené Huse, spolupracoval s Romanem Paulusem i Ondřejem Slaninou, nyní pracuje v restauraci Noor v Hradci Králové.

Termíny jednotlivých festivalů:

Brno: 7. až 8. května 2016

Plzeň: 20. až 22. května 2016

Pardubice: 18. až 19. června 2016

Praha: 25. až 26. června 2016

Více informací naleznete na webových stránkách festivalu: www.freshfestival.cz

Sdílejte článek
Štítky citron festival česnek restaurace olivový olej sůl salát Sýrie food festival bulgur Fresh Festival vegetariánské recepty Robert Bosch GmbH Bosch Fresh Festival falafel syrská kuchyně

Návrhy pro vás

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni Maso

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem Sladké

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu Maso

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod


Přečtěte si také

Maso
Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Soutěžící
Ondřej Tomiška by výhru investoval do cateringového podnikání

Ondřej Tomiška by výhru investoval do cateringového podnikání

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Prostřeno!
Prostřeno: Dortík s lesním ovocem podle Soni

Prostřeno: Dortík s lesním ovocem podle Soni

Prostřeno!
Prostřeno: Dva druhy tataráčku s opečenou bagetkou

Prostřeno: Dva druhy tataráčku s opečenou bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Thajská polévka s nudlemi

Prostřeno: Thajská polévka s nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka sous-vide s pepřovou omáčkou a šťouchaným bramborem

Prostřeno: Vepřová panenka sous-vide s pepřovou omáčkou a šťouchaným bramborem

Předkrmy a chuťovky
Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Cheesecake San Sebastian – španělský „spálený“ cheesecake s dokonale krémovým středem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Maso
Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu Maso

Šťavnaté kuřecí čtvrtky na šalotkách v povidlové omáčce – typické české chutě v hodně netradičním receptu

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku Maso

Šťavnaté kuře na medu s citronem, cibulí a kurkumou – voňavý oběd z jednoho pekáčku

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Vydání Babiše? Soud poslal spis k Čapímu hnízdu do Sněmovny. Poslanci kauzu budou řešit Na kolena, prosím: Američan zdvořile zajal ruské vojáky. Zapálil jim i cigaretu, ukazuje video Srážka sanitky s autem v Chebu: Šest lidí utrpělo zranění, včetně čtyř dětí

prima-zeny

Milan Horn byl poradcem při natáčení Nočního operatéra. Medvídky jsem kuchal už od dětství, říká Okurkový sen Vojty Kotka se rozplynul. Kyselé nerostou, poučila ho s úsměvem jeho Radana Miss Zedníková čelí v show dotazům na tajného kluka, Prachař plánuje vlasy z Turecka

prima-zoom

Krokodýl kdysi lovil jako leopard Proč se srazily vlaky na Českobudějovicku? Ministr dopravy uvedl nejpravděpodobnější příčinu Srážka vlaků na Českobudějovicku: Zraněných jsou desítky, na místo letěl vrtulník

prima-fresh

Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

prima-cool

Nové Hunger Games mají první trailer Hra o trůny jede dál, nášup teď dostaneme každý rok. Prohlédněte si fotky z pokračování Rodu draka Oficiálně potvrzeno: Nová Hvězdná brána bude navazovat na populární seriálovou klasiku s Jackem O'Neillem

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční dárky pro děti: Jak najít ten pravý pro batole i teenagera? Vanilka, skořice, zázvor: Jak vánoční koření prospívá zdraví? Adventní věnec ze šišek vydrží v dobré kondici i v paneláku

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.