Suroviny
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 230 °C a vymažte si plech na muffiny s 12 formičkami.
- Po částech rozmixujte květákové růžičky, vždy po dobu asi 30–50 sekund, dokud se nevytvoří "květáková rýže". Klidně v ní nechejte trochu větší kousky, ale dejte si především pozor, aby vám z květáku nevznikla kaše.
- Ze směsi odeberte 3 hrnky (480 g) "rýže" a krátce poduste doměkka v napařováku nad vroucí vodou. Poté nechte asi 5 minut chladnout.
- Po vychladnutí přendejte "květákovou rýži" na papírovou utěrku a vymačkejte z ní všechnu vodu.
- Vložte do mísy (zkontrolujte, že vám v "rýži" nezbyla voda) a přidejte rozšlehané vejce, všechen sýr, sůl a sušený česnek. Směs rozlijte rovnoměrně do všech dvanácti formiček a stlačte prsty, vytvořte tak požadované košíčky.
- Pečte asi 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí, košíčky nezačnou zlátnout a okraje hnědnout. Vyndejte z trouby, do každého košíčku opatrně rozklepněte jedno vejce a dochuťte solí nebo pepřem.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 10–15 minut: bílky by měly být uvařené a žloutky podle uvážení.
- Po upečení nechte vychladnout, stačit by mělo asi 5 minut, ale rozhodně to dodržte, jinak by se vám mohly košíčky rozpadnout. Nožem těsto uvolněte a zkontrolujte, že se košíčky zespod nepřilepily.
- Podávat můžete s čerstvou petrželkou a chilli vločkami.