Suroviny
- dýně Hokkaidó 1
- pepř
- červená cibule 1
- rukola
- máslo 50-70 g
- smetana 200 ml
- slunečnicová semínka 50 g
- sůl
Postup přípravy
- V hrnci si přepustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Smažíme dozlatova. Mezitím si omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a oloupeme dýni. Tu nakrájíme na drobné kostky a vhodíme na osmaženou cibuli. Chvíli smažíme – osolíme, opepříme.
- Podlijeme trochou vody tak, aby byla všechna dýně ponořená. Vaříme, dokud dýně nezměkne. Rozvařenou dýni odstavíme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixerem na jemné pyré bez kousků. Vrátíme zpět na plotnu a dle potřeby přilijeme ještě vodu. Dochutíme a na závěr přidáme na zjemnění trochu smetany.
- Na suchou rozpálenou pánev nasypeme loupaná slunečnicová semínka a necháme je zahřát. Jakmile semínka začnou chytat hnědou barvu a začnou vonět, odstavíme z plotny. Polévku servírujeme v misce, ozdobenou semínky a rukolou.
Autor receptu: Kristýna Dvořáková