Suroviny
- zázvor asi 4cm kousek
- máslo 1 lžíce
- pomeranč 2 ks
- podmáslí 500 ml
- kokosové mléko 400 ml
- med 2 lžíce
- droždí 60 g (asi 1 a 1/2 kostky)
- mletý kokos 200 g
- polohrubá mouka 1 kg
- sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Navíc
- tuk na pečení
- strouhaný kokos 2 lžíce
Postup přípravy
- Oloupejte a najemno nastrouhejte zázvor. Na pánvi rozehřejte máslo a zázvor v něm na středním žáru smažte asi 5 minut dokřupava. Pánev sejměte ze sporáku a obsah nechte zchladnout.
- Mezitím omyjte pomeranče v horké vodě a osušte je. Škrabkou okrájejte kůru na jemné nudličky nebo ji nastrouhejte. Vymačkejte pomeranče a odměřte 200 ml šťávy (zbytek použijte jinak).
- Na těsto nalijte do mísy podmáslí, kokosové mléko, pomerančovou šťávu a med. V této směsi rozpusťte droždí. Přidejte strouhaný kokos, mouku a sůl a vše důkladně propracujte. Nyní přidejte kousky zázvoru s máslem a pomerančovou kůru. Těsto hněťte 8 minut v robotu (na rychlý stupeň) nebo hnětacím hákem ručního mixéru.
- Vymastěte formu a vysypte ji strouhaným kokosem. Poté ji naplňte do 3/4 těstem. Přikryté těsto nechte při pokojové teplotě kynout 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 230 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Když dosáhne potřebné teploty, plech vyndejte. Do horké trouby (2. příčka zdola) vsuňte chléb a teplotu snižte na 210 stupňů. Chléb pečte asi 45 minut.