Head
- kachní prsa 5 kusů
- rozmarýn 1 snítka
- koňak ( - volitelné ) 1 dávka
Zelné pyré
- badyán 1 kus
- hřebíček 4 kusy
- kmín 1 lžička
- mletá skořice 1 dávka
- cukr 80 g
- vinný ocet 1 dávka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Kůži na kachních prsou nakrojíme, maso opepříme, poklademe nasekaným rozmarýnem, důkladně zabalíme do alobalu (každé prso zvlášť) nebo si z pečícího papíru vytvoříme papiloty. Porce vložíme do trouby a pečeme při 100 C 25-30 minut. Poté vyjmeme a na pánvi opečeme kůží dolů dokřupava. Na talíři osolíme, nejlépe šupinkatou maldonskou solí.
2. Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle, přidáme koření (badyán, hřebíček, kmín), na nudličky nakrájené zelí, zarestujeme, zasypeme cukrem a podlijeme vodou. Dusíme doměkka, vyjmeme badyán, rozmixujeme na pyré, které dochutíme, skořicí, octem, pepřem a solí.
3. Uvařené brambory ve slupce oloupeme, přidáme mouku, vejce a sůl. Zaděláme těsto. Z těsta vyválíme váleček, pokrájíme na kousky, vytvarujeme šišky, které vložíme do vroucí, osolené vody. Vaříme 6-9 minut, podle velikosti. Hotové šišky ještě opečeme na sádle.