Postup
- cukr 0
Čokotečka
- rum 0
Postup přípravy
Dezert
Jahodový sorbet s mátou a „čokotečkou“
Ingredience:zmražené jahodyčerstvá mátatřtinový cukrhořká čokoláda na vaření (200 g)smetana ke šlehání (300 ml)třtinový cukr3 vejcerum
Postup:
Zmražené jahody rozmixujeme s mátou a s cukrem. Podáváme zastudena ve sklenici s lístkem máty.
Čokotečka: Čokoládu nalámejte do žáruvzdorné mísy, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a za občasného míchání nechte rozpustit. Můžeme přilít trochu rumu pro chuť.Bílky ušlehejte dotuha, přidejte cukr a vymíchejte do tuhé a lesklé hmoty. K mírně zchladlé čokoládě přidejte 60 ml smetany, všechny žloutky a opatrně promíchejte. Nakonec do směsi po částech vmíchejte tuhé bílky. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a opět ji po částech a opatrně vmíchejte k čokoládové pěně. Hotovou pěnu rozdělte do čtyř pohárků o objemu asi 250 ml a dejte ji na minimálně 3–4 hodiny chladit. Nejlépe však přes noc.