Suroviny
- máslo 3 lžíce
- cibule 1 střední
- hrášek 6 hrnků
- zeleninový vývar 4 hrnky
- hladkolistá petržel 1/4 hrnku
- máta 1/4 hrnku
- sůl
- pepř
- crème fraîche 1/4 hrnku
- smetana 2 lžíce
- pažitka
Postup přípravy
- V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání smažte dosklovata. Přidejte 2 hrnky vývaru a přiveďte k varu. Vsypte hrášek, zmírněte oheň a vařte lehce doměkka. U čerstvého hrášku to trvá asi 5 minut, mraženému – povolenému hrášku stačí 2 minuty.
- Hrnec stáhněte z plotny, přidejte petržel, mátu a zbývající 2 hrnky vývaru. Polévku důkladně rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem a pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou na požadovanou hustotu. Okořeňte solí a pepřem.
- V malé misce smíchejte crème fraîche se smetanou. Teplou polévku servírujte se lžící smetanové směsi a posypte nasekanou pažitkou.