Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hrášková polévka s mátou
Zapomeňte na šedohnědou hrachovku ze školní jídelny. Když hrášek uvaříte rychle, zachová si svou krásnou barvu, čerstvé bylinky se postrají o akceleraci chuti. Navíc je tahle jarní vzpruha výborná horká i za studena.
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- Máslo 3 lžíce
- Cibule 1 střední
- Hrášek 6 hrnků
- zeleninový vývar 4 hrnky
- hladkolistá petržel 1/4 hrnku
- Máta 1/4 hrnku
- Sůl
- pepř čerstvě mletý
- créme fraiche 1/4 hrnku
- Smetana 2 lžíce
- Pažitka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání smažte dosklovata. Přidejte 2 hrnky vývaru a přiveďte k varu. Vsypte hrášek, zmírněte oheň a vařte lehce doměkka. U čerstvého hrášku to trvá asi 5 minut, mraženému – povolenému hrášku stačí 2 minuty.
- Hrnec stáhněte z plotny, přidejte petržel, mátu a zbývající 2 hrnky vývaru. Polévku důkladně rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem a pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou na požadovanou hustotu. Okořeňte solí a pepřem.
- V malé misce smíchejte crème fraîche se smetanou. Teplou polévku servírujte se lžící smetanové směsi a posypte nasekanou pažitkou.