Head
- hovězí maso 1 kg
Na náplň
- víno 100 ml
Head
Postup přípravy
Celou svíčkovou osolte, opepřete, potřete olejem a ve větší silnostěnné (grilovací) pánvi ji asi osm minut opékejte ze všech stran. Poté ji vyndejtea nechte vychladnout.Na másle orestuje nakrájené šalotky spolu se
žampiony, česnekem a čerstvým tymiánem. Zalijte bílým vínem, osolte, opepřete a za stálého míchaní duste tak dlouho, dokud se nevypaří veškerá tekutina. Směs sundejte z plotny, nechte vychladnout a vyndejte snítku tymiánu.
Předehřejte si troubu na 200stupňů.Na pracovní ploše si rozložte dva delší pruhy potravinářské fólie vedle sebe tak, aby se překrývaly. Vyskládejte vedle sebe na ně plátky pršutu, do kterého maso následně zabalíte. Na plátky sušené šunky rozdělte připravenou náplň z šalotky a žampionů. Na závěr na směs uložte orestovanou svíčkovou a dejte do lednice.
Pracovní plochu poprašte moukou a vyválejte na něm listové těsto, aby se do něj dalo maso zabalit. Vyndejte maso z lednice, vybalte ho z fólie a uložte do středu těsta. Okraje těsta a povrch plátků pršutu potřete rozšlehanými žloutky a celé maso těstem obalte tak, aby spoj těsta zůstal vespod. Ujistěte se, že okraje těsta jsou dobře přitisknuté. Povrch těsta důkladně potřete zbývajícími žloutky, vyložte plech pečicím papírem a těsto s masem vložte do trouby. Pečte zhruba půl hodiny, pak bude svíčková upečené na medium – zůstane šťavnatá a uprostřed bude růžová. Upečené maso nechte před porcováním odpočinout deset minut, teprve poté ho nakrájejte na plátky.
Můžete servírovat s klasicky připravenou bramborovou kaší, rozšlehanou s mlékem i smetanou.